‘Leteči Dolenjci’ opravili z ekstremom

‘Leteči Dolenjci’ opravili z ekstremom

-
0 427

Dirka okoli Slovenije (DOS-RAS Extreme) je znova postregla z vzdržljivimi kolesarkami in kolesarji, ki so se odpravili na dolgo in naporno pot. Letošnjega Dos-a so se udeležili tudi štirje mušketriji, pod imenom FLY Dolenjska. Četverica: Matej Rojec, bivši državni prvak v veslanju, Žiga Anžlovar, bivši državni prvak v ju-jitsu, padalstvu in kasaštvu, Žiga Papež, bivši državni prvak v tenisu in Nejc Avbelj, bivši državni prvak v kolesarstvu, so si zadali prekolesariti 1.200 km v manj kot 48 urah. To jim je tudi uspelo, saj cilj v Postojni prečkali s časom 43 ur in 47 minut.

'Leteči Dolenjci' opravili z ekstremom
(foto: FB DOS)

Ultrakolesarska preizkušnja Dirka okoli Slovenije se začne v Postojni in kolesarje najprej vodi skozi pivško kotlino, potem pa čez Brkine na obalo. Trasa nato zavije čez Kras, ko se kolesarji približajo prvem resnejšem klancu na Predmejo. Kmalu za tem vstopijo v gorat in vremensko nestanoviten alpski svet, kjer jih čaka sloviti vzpon na prelaz Vršič (1.611m).

Po napornem premagovanju vršiške strmine se kolesarji odpeljejo še na drugi konec Slovenije, ko čez prelaz Črnivec (902 m) vstopijo na Koroško in nadaljujejo proti pretežno ravninskemu Prekmurju. Z resnejšimi klanci je sicer konec, toda krajše in resnejše strmine pustijo globok pečat na utrujenost tekmovalcev. Od tu dalje kolesarji zaokrožijo več kot 1.200 kilometrski krog čez Dolenjsko ter se čez Kočevje vračajo proti Postojni.