Mateja pred 30 leti do prve zmage

Mateja pred 30 leti do prve zmage

-
0 62

Čeprav je kulturni dan, praznik, naj vas spomnimo še z eno športno in zgodovinsko novico. Mineva natanko trideset let od prve ženske slovenske zmage v svetovnem pokalu alpskega smučanja. Res, da je bila takrat  Jugoslavija, pa vendar je bilo alpsko smučanje v slovenski domeni in uspehe naših športnikov-ic pripisujemo Sloveniji.

Na slovenski kulturni dan, 8. februarja, leta 1986, je na veleslalomu v Visokih Tatrah oz. na smučišču Jasna (Slovaška, takrat še Češkoslovaška), zmagala Mateja Svet. To je bila prva zmaga slovenskih alpskih smučark v svetovnem pokalu. Žal se je Mateja, že pri 22. letih poslovila od aktivnega smučanja.  Mateja je bila smučarka, ki je blestela, kar je v svoji kratki profesionalni karieri dokazala.

Svetova je zmagala tudi zadnjo tekmo sezone v kanadskem Bromontu. Leta 1987 je na svetovnem prvenstvu v švicarski Crans Montani osvojila kar tri medalje. Poleg srebrne v veleslalomu, je prismučala še do brona v supervelesalomu in slalomu. Leto kasneje se ji je na olimpijskih igrah v kanadskem Calgaryju za las izmuznila medalja v veleslalomu, je pa Mateja osvojila tudi srebrno medaljo.

V sezoni 1987/88 je osvojila mali kristalni globus v veleslalomski razvrstitvi. Na svetovnem prvenstvu v Vailu leta 1989 je postala svetovna prvakinja v slalomu, v veleslalomu pa je stopila na najnižjo izmed zmagovalnih stopničk, potem, ko so zaradi dopinga diskvalificirali tretjeuvrščeno Francozinjo Christelle Guignard. Po koncu sezone 1989/90 je pri zgolj 22 letih zaradi nesoglasij s Smučarsko zvezo Slovenije končala tekmovalno kariero. Skupaj je v svetovnem pokalu osvojila 7 zmag in 22 uvrstitev na zmagovalni oder.

Mateja se je po kratki in izredno uspešni profesionalni karieri umaknil iz tako imenovanega javnega in seveda športnega življenja. Ja, Mateja še vedno živi v Sloveniji. Njeno nenadno slovo z belih strmin je še vedno uganka. Zakaj? Pri tako rosnih letih biti šampion, je še vedno želja številnih.