Pred Matijo močan veter, na Gorjancih do 20 cm?

Pred Matijo močan veter, na Gorjancih do 20 cm?

-
4 855

Pred nami je praznik oz. god svetega Matije, ki bo v petek, 24. februarja. In prav na omenjenega svetnika je tudi pregovor: Matija led razbija, če ga ni, ga pa naredi. In očitno bo še večji del dneva Matija topel, potem pa v večernih urah in v noči na soboto poskrbel za nekaj snežink. Vsaj za enkrat ne kaže, da bodo snežinke priplesale povsem do nižin, razen na Kočevskem, kjer ga lahko zapade od 5 do 10 cm.

Bo pa nekoliko zajetnejša pošiljka v višjih legah. Nekateri izračuni kažejo, da lahko na območju Gorjancev, od petkovega popoldneva do sobotnega jutra, zapade tudi dobrih 20 cm snega. Še več snega pričakujejo čez mejo, na območju Gorskega kotorja, tudi več kot 30 cm. Bomo videli, koliko ga bo Matija naredil.

Za severovzhodno Slovenijo je Arso zaradi močnega vetra razglasil oranžno stopnjo ogroženosti. Danes zvečer in ponoči bodo sunki dosegli med 70 in 90 kilometri na uro.

V petek se bo čez dan nad vso državo razširil dež. Popoldne bo ponekod zapihal severovzhodni veter, na Primorskem zvečer zmerna burja.

Do sobotnega jutra bodo padavine ponehale, čez dan pa se bo nato tudi zjasnilo. V nedeljo in ponedeljek bo sončno, v torek pa se bo v zahodni polovici Slovenije že pooblačilo, ponekod na zahodu bo predvidoma že deževalo. V sredo in četrtek bo nestalno vreme z možnostjo dežja.