Medicinci v neprebojnih jopičih! Bi moralo koga skrbeti?

Medicinci v neprebojnih jopičih! Bi moralo koga skrbeti?

-
1 3699

Zadeva, ki bi morala ‘varno in premalo seznanjeno Ljubljano’ skrbeti. To, da morajo reševalci pri nas svoje delo, torej reševanje življenj in poškodovanih, opravljati v varnostnih jopičih, je za podalpsko deželo neverjetno oz. nedopustno. Ekipa nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kočevje je namreč opremljena s štirimi neprebojnimi jopiči, ki si jih bodo zaposleni nadeli v primeru “rizičnih” reševanj. Cena za jopiče je okoli 2 tisoč evrov.

In še vedno se o delu zaposlenih v nujnih medicinskih službah še vedno premalo govori, s kakšnimi nevarnostmi se soočajo. Zaposleni, ljudje, ki rešujejo življenja, se soočajo celo z grožnjami s hladnim in drugačnim orožjem. Celo jim strežejo po  življenju. Nobenega spoštovanja do ljudi, ki nam prvi priskočijo na pomoč,

In naši reševalci, ki poleg gasilcev, prvi pridejo na najbolj neprijetne situacije, morajo zdaj nositi celo neprebojne jopiče? Zakaj?

In o nevarnem delu reševalcev in nujni medicinski oskrbi, nekateri še vedno premalo vedo oz. njihovega dela ne spremljajo, ne poznajo in ne cenijo. Zanimivi so tudi medijski odzivi o odločitvi kočevskega Zdravstvenega doma. Nihče od največjih medijev ne poroča o tem, zakaj bodo reševalci tako odeti oz. kdo so tisti, ki reševalcem grozijo?! Spet strpni, spet mehki. Posplošeno se poroča o grožnjah nekaterih. In kdo so ti nekateri?

Močno nas preseneča, da zaposleni v zdravstvenih institucijah na novomeškem koncu, še niso odeti v kevlar. Nedopustno je, da tisti, ki rešujejo, postanejo žrtve objestnežev, ki jim je očitno v Sloveniji dovoljeno več kot marsikomu. Čemu že? To pa je najverjetneje povabilo ljubljanskim oz. ta glavnim medijem v naše predele varnega osrčja. Verjetno smo nestrpni, ker poznamo razmere mnogo bolje kot v ljubljanskih foteljih razmišljajoči, če sploh.