Mesto, vse najboljše

Mesto, vse najboljše

-
0 190

Petek je praznični dan za dolenjsko prestolnico. 7. aprila leta 1365 je bilo ustanovljena dolenjska prestolnica, Rudolfswert, zdaj Novo mesto. Ob ustanovitvi mesta je vojvoda Rudolf IV. Habsburški sklenil dogovor s stiškim opatom Petrom. Opat in vojvoda sta izmenjala nekatere posesti ob novonastajajočem mestu in drugod. Nastajajočemu mestu v okljuku Krke je Rudolf dal naziv po svojem lastnem imenu Rudolfswerth (Rudolfovo pristanišče). Rudolf je med drugim ustanovil tudi univerzo na Dunaju, kar mu je prineslo vzdevek »Ustanovitelj«.

Mestna občina Novo mesto bo letošnji občinski praznik tradicionalno obeležila s slavnostno akademijo, na kateri bodo podeljene občinske nagrade in priznanja za leto 2016. Poleg tega bodo čez cel april potekali številni dogodki in prireditve, ki bodo obeležili letošnje praznovanje.

Slavnostna akademija bo v petek, 7 aprila, ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine. Nagrade in priznanja bodo prejeli posamezniki in skupine, ki so zaznamovali naš prostor na strokovni ravni in v civilni družbi, na humanitarnem, znanstvenem, kulturnem, izobraževalnem, gospodarskem in širšem družbenem področju. V kulturno-umetniškem delu programa bodo nastopili solisti in zbor Zavoda Friderik I. Baraga.

Letošnje leto je Mestna občina Novo mesto razglasila za Jantarno leto, zaradi izjemnega arheološkega bogastva, ki ga hrani dolenjska zemlja. Tako bo Novo mesto gostilo dve pomembni mednarodni konferenci, in sicer Mednarodno arheološko konferenco o jantarju, ki jo organizira Dolenjski muzej Novo mesto ter turistično-promocijsko Konferenco mest ob jantarni poti, ki bo potekala v organizaciji Mestne občine Novo mesto. Obe konferenci bosta obogateni z otvoritvami treh jantarno obarvanih razstav 20. aprila 2017 v Dolenjskem muzeju.

V aprilu bodo potekale tudi številne športne aktivnosti in športno-rekreacijski dogodki v okviru projekta Rudolfovi dnevi športa, ki se bodo nadaljevali v maju in juniju. Mestna občina Novo mesto pa bo v sodelovanju z različnimi organizacijami obeležila tudi dan Zemlje in državna praznika – dan upora proti okupatorju ter praznik dela.