Modri karton v rokometu, prva sta ga podelila Slovenca

Modri karton v rokometu, prva sta ga podelila Slovenca

-
0 231

Mednarodna rokometna zveza (IHF) na svetovnem mladinskem prvenstvu v Braziliji že ‘testira’ modri karton, ki bo povsem veljaven že na olimpijskih igrah v Riu. Modri karton tako nadomesti diskvalifikacijo + pisno poročilo, zaradi boljše informiranosti udeležencev oz. gre za karton nad rdečim kartonom.

Sodnika bosta po kartonu posegla v zadnjih tridesetih sekundah tekme in naj bi bil neke vrste nadgradnja rdečega. Razlika med rdečim in modrim kartonom je, da bo po diskvalifikaciji igralca o usodi slednjega odločala disciplinska komisija. Najmanjša predvidena kazen za igralca je prepoved igranja na naslednji tekmi.

IHF na prvenstvu testira še nekatere novosti:

  • uporabo določenih kriterijev glede pasivne igre (poenostavljeno 5-8 največ dovoljenih podaj po dvigu znaka za pasivno igro);
  • spremembo pravila glede situacij v “zadnji minuti” (namesto kazni diskvalifikacija+pisno poročilo se uporabi diskvalifikacija+direktna sedemmetrovka v primerih, ko se odloča po tem pravilu);
  • če je potrebna medicinska pomoč, igralec, ki jo zahteva, ne sme igrati 3 napade (z določenimi izjemami)
  • velikokrat se je na tekmah zgodilo, da, ne gledalcem ne igralcem, ob takšnih primerih (ob rdečem kartonu), ni bilo jasno, ali prijava bo ali ne. Slovenska sodnika, Sok in Lah, sta imela to “čast”, da sta na tekmi med Francijo in Alžirijo, pokazala prvi modri karton.