Na Dolenjskem psa huje poškodovala deklici

Na Dolenjskem psa huje poškodovala deklici

-
4 2579

Lastniki psov očitno še vedno premalo skrbijo za svoje hišne ljubljenčke. Pes je lahko človekov najboljši prijatelj, lahko pa je tudi kaj drugega. Če že imamo štirinožce, je prav, da smo pri tem dosledni, skrbni. A vedno ni tako.

V slabem tednu dni sta se na območju Dolenjske zgodila dva napada psov. Poškodovani sta bili dve deklici.
Izvedeli smo, da se je na velikonočni ponedeljek zgodil napad psa na deklico. Pes je napadel 4-letno deklico. Deklico so sprejeli v novomeškem Urgentnem centru (UC), kjer so ugotovili, da je deklica utrpela hujše poškodbe stegnenice. V novomeškem UC so deklico oskrbeli, potem pa so deklico reševalci Nujne medicinske pomoči ZD Nm prepeljali na zdravljenje v ljubljanski Univerzitetni klinični center.

Drugi napad psa se je zgodil minulo nedeljo, ko je pes poškodoval 11-deklico. Utrpela je poškodbe uhlja, roke in prstne falange. Deklico so prav tako oskrbeli v novomeškem Urgentnem centru. Informacije o oskrbi poškodovanih deklic, zaradi napadov psov, je za DolenjskaNews potrdil dr. Bojan Kostić, predstojnik UC Nm. V obeh primerih naj bi šlo za t.i. poznanega psa oz. za psa, ki ju poznajo oz. živita v soseski.

O omenjenih dogodkih novomeška Policijska uprava ni seznanjena, je za DolenjskaNews povedala Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Nm.

Policisti ob tem opozarjajo, da so nevarne živali tiste, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka. Nevaren pes pa je tudi tisti, ki je že ugriznil človeka oziroma žival. Skrbniki morajo vedno in povsod zagotoviti fizično varstvo teh živali. To storijo tako, da imajo pse na povodcu in opremljene z nagobčnikom, da so psi zaprti v pesjaku ali objektu ter tako, da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki ima na vhodu opozorilni znak. Nevarnega psa ne smejo voditi osebe, mlajše od 16 let.

Osebo, ki jo je ugriznil pes, mora pregledati zdravnik. Ta mora najprej ugotoviti, kako resna je poškodba, ki jo je povzročil ugriz. Glede na resnost poškodbe ločimo dve vrsti postopka, ki sledi pregledu.

Običajni postopek
Zdravnik napoti poškodovano osebo v antirabično (proti-steklinsko) ambulanto. V Sloveniji antirabične ambulante delujejo znotraj Zavodov za zdravstveno varstvo. Ob pregledu poškodovanca antirabična ambulanta podatke o ugrizu vnese v Centralni register psov. Dolžnost lastnika psa pa je, da zagotovi, da je pes, ki je ugriznil človeka, še isti dan na pregledu v veterinarski ambulanti s koncesijo. Ta opravi desetdnevni nadzor psa, ki je ugriznil človeka. V tem času mora lastnik poskrbeti za tri klinične preglede živali v veterinarski ambulanti, in sicer: 1., 5. in 10. dan po ugrizu. Rezultate teh pregledov veterinarska ambulanta vnese v Centralni register psov, rezultat zaključnega kliničnega pregleda (10. dan po ugrizu) pa sporoči antirabični ambulanti. Če tega ne naredi, ga uradni veterinar kaznuje z globo.

Postopek v primeru posebno hude telesne poškodbe ali smrti poškodovanca
V primeru suma, da gre za posebno hudo telesno poškodbo, katere izid utegne biti tudi smrt poškodovanega, mora biti na kraju dogodka prisotna policija, ki izvede ukrepe za odvrnitev splošne nevarnosti in o dogodku obvestiti uradnega veterinarja. Poškodovanemu je treba omogočiti zdravniško pomoč.

Uradni veterinar z ustno odločbo lastniku odvzame psa in ga namesti v izolatorij (veterinarska ambulanta ali zavetišče), kjer se izvede 10-dnevno opazovanje psa. Zdravnik o posebno hudi telesni poškodbi oziroma smrti pisno obvesti območni urad VURS ter posreduje ime in naslov poškodovane oziroma umrle osebe. Ko ima uradni veterinar izvid, iz katerega je razvidno, da gre za hudo telesno poškodbo ali smrt poškodovanca, odredi O odgovornem lastništvu psa usmrtitev psa, ki je povzročil posebno hudo telesno poškodbo ali smrt človeka. Če po mnenju zdravnika ne gre za posebno hudo telesno poškodbo, se psa vrne lastniku.
Ukrepanje se nadaljuje po običajnem postopku.

Skrbniku psa, ki je povzročil smrt ali posebno hudo telesno poškodbo človeka, VURS prepove gojitev, posedovanje in vodenje psov, če je že pred tem posedoval psa, ki je povzročil smrt ali posebno hudo telesno poškodbo.
Nevaren pes: Ko je ugotovljeno, da je pes dejansko ugriznil človeka, uradni veterinar z odločbo takega psa deklarira kot nevarnega. Zakon o zaščiti živali definira nevarnega psa takole:
Nevaren pes je pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. Za nevarne pse se ne štejejo:
• službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;
• psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.
Posedovanje nevarnega psa je dovoljeno pod posebnimi pogoji. Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov. Poleg povodca, ki je obvezen za vse pse na javnem mestu, mora nevaren pes nositi tudi nagobčnik. Kadar ni na javnem mestu, mora biti zaprt v pesjaku ali objektu, če pa je spuščen, mora biti okoli tega prostora ograja, visoka vsaj 1,8 m, na vhodu pa mora biti opozorilni znak.
Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let