Na Gorjancih lahko do 20 cm

Na Gorjancih lahko do 20 cm

-
9 1064

Soboto je še topla in vetrovna. A prihaja izrazita hladna fronta, ki bo ponekod postregla s snegom. Na Gorjancih ga lahko zapade od 15 do 20 cm, lahko pa pobeli tudi nižine.

Glavno vremensko dogajanje bo v noči na nedeljo, ko nas bo prešla izrazita hladna fronta. Padavine se bodo razširile nad vso državo, meja sneženja pa se bo spustila za skoraj 2000 m. Nedeljsko jutro bo tako marsikje tudi po nižinah belo, vendar bo višina snežne odeje večinoma le do nekaj centimetrov. Najmanj snežnih padavin bodo tudi tokrat deležni na vzhodu države, za razliko od zadnjega sneženja, pa največ snežnih padavin pričakujemo na severu države. Ker bo ozračje predvsem na jugu tudi nestabilno, bodo nastale tudi nevihte, lahko se zgodi kakšno »presenečenje« v obliki lokalno bolj obilnih padavin. Padavine se bodo dopoldne hitro umirjale in popoldne tudi ponehale. Na Primorskem bo prehod fronte pospremila zmerna do močna burja, ki je po trenutnih izračunih nekje na »robu« hitrosti, ko izdamo opozorilo. Burja bo do noči na ponedeljek že ponehala. Bo pa vetrovno tudi na severu države, kjer bo v nedeljo pihal severni veter. Temperatura bo po nižinah le okrog 4 °C.

Torej bo tokrat najbolj zimsko v višjeležečih krajih na Gorenjskem in Koroškem, kjer lahko zapade okrog 20 cm snega, v visokogorju pa seveda tudi več. Snežna odeja pa bo nekoliko debelejša tudi na Kočevskem in Notranjskem.

Zaradi otoplitve in večine padavin v obliki dežja, razvoj budno spremljajo tudi kolegi hidrologi, nekatere reke bi morda lahko popravile na običajnih mestih.

Bolj zimsko vreme bo tudi v začetku prihodnjega tedna, ko bo jutranja temperatura okrog -5 °C, v krajih s snežno odejo pa tudi blizu -10 °C. Čez dan pričakujemo veliko sonca in temperaturo večinoma med 5 in 8 °C. Nove padavine in morda tudi sneženje nas čaka že sredi prihodnjega tedna, več pa v prihodnjih dneh, so zapisali vremenoslovci na Agenciji za okolje (Arso).