Na Jadranu tramontana in močna burja

Na Jadranu tramontana in močna burja

-
1 647

Če se boste odpravili na Jadran naj vam na hitro orišemo vremenski razvoj, ki pa za danes in jutri ni obetaven. Na slovenski obali kaže, da bodo razmere bolj prizanesljive kot vzdolž jadranske obale.

Ciklon Una, kot so ga poimenovali, je le nekoliko omilil vročino. Največ neviht, tudi bolj izrazitih, pričakujejo na severnem Jadranu, kjer lahko pada tudi toča. Kasneje bo zapihala burja, vendar hrvaški vremenoslovci opozarjajo, da se lahko marsikje v Dalmaciji razvije tudi tramontana, pred fronto tudi z ‘orkansko’ močjo.

V petek se bo vreme umirilo. Bo pa občutno bolj sveže. Na nebu bo nekaj oblakov in sonce. Še lahko nastanejo posamezne plohe in nevihte. Zapihala bo močna burja, ki se bo čez dan še okrepila. Pod Velebitom lahko v sunkih doseže hitrost do 150 km/h. Dnevne temperature bodo le okoli 19 stopinj, na jugu Dalmacije do 27 stopinj.

V soboto bo jasno in suho. Pihala bo burja in tramontana, ki bo v jutranjih urah še vedno izrazita. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 stopinj.

V nedeljo bo jasno, tramontana bo oslabela. Bo pa zato še naprej pihala zmerna burja. Zjutraj bo sveže, čez dan od 26 do 31°C. Morje ima danes okoli 26 stopinj, a po burji in tramontani lahko pričakujemo ohladitev za nekaj stopinj.