Na območju PU Nm umrli že trije pešci

Na območju PU Nm umrli že trije pešci

-
0 548

Policisti so bili 1. 3. okoli 18.30 obveščeni o prometni nesreči na Senovem. Ob prisotnosti preiskovalne sodnice in okrožnega državnega tožilca so Policisti postaje prometne policije Novo mesto opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 20-letni voznik vozil osebni avtomobil Volkswagen golf po regionalni cesti proti Brestanici. V Senovem je v bližini prehoda za pešce zbil  pešca, ki naj bi z desne strani nenadoma stopil na cesto. Po trčenju je 33-letnega pešca odbilo na nasprotno smerno vozišče, kjer je obležal več kot 20 metrov oddaljen od mesta trčenja. V tem trenutku je iz nasprotne smeri pripeljal 64-letni voznik osebnega avtomobila, ki kljub izmikanju v desno trčenja ni mogel preprečiti in je povozil 33-letnega moškega.

33-letni pešec iz Bosne in Hercegovine je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče.

Preiskovalna sodnica je za pokojnega odredila sanitarno obdukcijo. Za udeleženi vozili je bil odrejen izredni tehnični pregled oziroma kriminalistično tehnični pregled . Na podlagi vseh zbranih obvestil in ugotovitev bodo policisti po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

Letos so se na območju Policijske uprave Novo mesto zgodile tri prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih so umrli trije ljudje. V vseh primerih so bile žrtve prometnih nesreč pešci. V zadnjih treh letih je zaradi posledic prometnih nesreč umrlo osem pešcev, kar predstavlja petino vseh umrlih v prometnih nesrečah.

Policisti ugotavljajo, da se v tem letnem času, v temnejših delih dneva, poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Voznike osebnih avtomobilov in tovornih vozil opozarjamo, naj bodo pozorni na pešce, še posebej takrat, ko se vozne razmere poslabšajo in se zmanjša vidljivost. Pred vožnjo naj dosledno očistijo vsa stekla na vozilu, saj sneg in led na steklu še dodatno zmanjšujeta vidljivost.

Pešci naj ustrezno poskrbijo za svojo vidnost. Nosijo naj svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (ponoči, v megli..) pa naj uporabljajo odsevna telesa. Hodijo naj ob levem robu vozišča in cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce. Pred prečkanjem naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in da bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo ustavili pred prehodom. Vozniki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo tudi na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.