Neurja s točo, strelami, nalivi in vetrom

Neurja s točo, strelami, nalivi in vetrom

-
1 725

Teden smo začeli optimistično, vsaj večji del dneva. Žal pa so popoldne Koroško, Štajersko in Pomurje že zajele močnejše nevihte s točo, udari strel in močnimi sunki vetra, ki je v sunkih dosegal 60 km/h. V večernih urah pa so ujme dosegle tudi JV Slovenijo. Najhuje je bilo na območju Boštanja, Sevnice, Krškega, Šentjerneja, Škocjana in Žihovega sela, kjer je strela udarila v poslopje. Zagorela je delavnica. Požar je že pred prihodom gasilcev pogasil lastnik. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so s termo kamero pregledali objekt in odstranili okoli dva kvadratna metra tleče izolacije.

Ob 19.52 je v Goriški vasi pri Škocjanu, občina Škocjan, meteorna voda zalila garažne prostore stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev je s črpanjem vode iz prostorov začel lastnik sam. Gasilci PGD Škocjan so pomagali črpati vodo in očistili prostore.

V Sevnici so na več lokacijah črpali meteorno vodo iz kletnih prostorov.

Nad Štajersko in v sosednji Avstriji so zabeležili številne udare strel. Ponekod je padala toča velikosti oreha. In prav za severovzhodno Sloveniji še vedno velja opozorilo pred krajevnimi neurji z nalivi in močnim vetrom, ni izključena tudi toča. Padavine pa bodo do jutra ponehale. Zjutraj bo delno jasno. Ponekod po nižinah lahko nastane megla. Temperature bodo precej poletne. Najtopleje bo ob morju, kjer se bo živo srebro povzpelo skoraj do 20 st, na Goriškem in v osrednji sloveniji bo 17 st, drugod okoli 15 st. Najbolj sveže bo na Gorenjskem, le 12 st.

Jutri bo v dopoldanskih urah še delno jasno, proti popoldnevu pa bo nastajala kopasta oblačnost. In vse kaže, da brez ploh in neviht ne bo šlo. Te se bodo najprej pojavljale na zahodu Slovenije, kasneje pa se bodo razširile nad vso državo. Kljub nevihtam bodo temperature visoke. Največ bodo namerili na Goriškem, kjer bo 30 st, stopinjo manj bo ob morju, v okolici Ljubljane in na Dolenjskem bo 28 st, malce manj bo v Pomurju in na Štajerskem ter v Alpskih dolinah, okoli 25 stopinj Celzija.

Za obisk gora izberite jutranje in dopoldanske ure saj bodo sredi dneva in popoldne nastajale krajevne plohe in nevihte.  Pihal bo šibak južni do jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 15, na 2500 m svežih 8 st.

Tudi v sredo bo podobno vreme. Nestanovitno vreme z občasnimi plohami in nevihtami se bo še nadaljevalo. Jutranje temperature bodo okoli 15 st, popoldanske pa 24. V četrtek lahko še pričakujemo kakšno popoldansko ploho in nevihto. Nekaj sončnih žarkov več bo na Primorskem. Jutranje temperature bodo okoli 15 st, popoldne pa še kakšno stopinjo manj kot v sredo. V petek bo še spremenjljivo oblačno. Še bodo nastajale plohe in nevihte. Bo pa malce topleje, zjutraj bo okoli 16 st, čez dan do 25 st.