Najboljši govor za praznik

Najboljši govor za praznik

-
0 287

Redko se lotim komentarja ob slovenskih praznikih, saj me največkrat moti, da vrh države praznuje vedno dan ali dva pred praznikom. Pa vendar letošnja državna slovesnost, ki jo niso plačali politiki, pač pa mi, davkoplačevalci, čeprav je tam sedel zdajšnji in nekdanji politični vrh, je bila odlična, drugačna, iskrena, zelo po Prešernu, ko je čas, da se po toliko letih kdo od vodilne politične garniture zamisli.

Osrednje praznovanje, čeprav dan pred praznikom, je bil iskrenih očitkov, ki jih je z izbrano besedo prisotnim v dvorani in gledalcem pred malimi zasloni namenil Vinko Möderndorfer, predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada. To je bil zame eden najboljših, če ne najboljši nagovorom vsem prisotnim v veliki dvorani Cankarjevega doma. Vinko se je dotaknil slovenske kulture, kulture naroda, vseh nas, na zelo čuteč, iskren, neposreden način. Brez posiljevanja se je spomnil vseh, tako svojih kolegov in ostalih, ki se soočajo s prebijanjem iz dneva v dan. Opozoril je na kulturno in etično držo, ovrgel denar. Govorec je izpostavil Prešernovo Gloso, ki je še kako živa oz. primerljiva s sedanjostjo: ‘Lani je slepar starino še prodajal, nosil škatle, meril platno, trak na vatle, letos kupi si grajšino. Naj gre pevec v daljno Kino, še naprej se pot mu kaže, naj si s tinto prste maže, naj ljubezen si obeta, vneti lepega dekleta, pevcu vedno sreča laže.’

“Slovenci nimamo sreče s politiki. Nimamo sreče delavci, upokojenci in tudi ne umetniki, pedagogi in ustvarjalci – vsi namreč spadamo v skupino nesrečnežev, ki so jih v minulih 25 letih izvoljeni politični voditelji peljali žejne čez vodo. Umetnost je na Slovenskem v zadnjih dveh desetletjih preživela zgolj zaradi notranje nuje po ustvarjanju, ki jo čutijo ustvarjalci,” je med drugim v uvodnem nagovoru dejal Vinko Möderndorfer.

To je bil edini govor, ki sem ga poslušal do konca, z upanjem v boljšo prihodnost nas, Slovencev, ljudi, ki živimo v Sloveniji.

V nasprotju z zadnjimi nekaj leti je javnost o letošnjih nagrajencih obveščena že slab mesec dni. Male Prešernove nagrade prejmejo skladateljica Nina Šenk, klarinetist, multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač, pisateljica Mojca Kumerdej, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, stripar Tomaž Lavrič ter arhitekti Lena Krušec, Tomaž Krušec in Vid Kurinčič iz Arhitekture Krušec.