Največ dežja na JV Slovenije

Največ dežja na JV Slovenije

-
0 233

Nič ne kaže na vremensko obetaven konec tedna. Medtem ko bo na nebu zelo aktivno, bo slednje za nas na trdnih tleh več kot odlično za počitek, stiskanje. Pričakujemo dež, veter in ohladitev.

Vreme te dni ne počiva. Najbolj opazen je obsežen ciklon nad Rusijo, ki prinaša povsem zimske razmere z močnimi vetrovi in sneženjem. V njegovem zaledju pa se iz polarnih predelov proti osrednjemu delu celine spušča zaloga hladnega zraka. V Rusiji sneg, v Sredozemlju pa nevihte. Izrazit ciklon bo nad Italijo in na jugu Jadrana in Balkana povzročal nalive, pihali bodo tudi sunkoviti vetrovi. Slovenija bo odmaknjena od silovitega dogajanja, vseeno pa dežju in vetru ne bomo ubežali. Čisto na zahodu pa naletimo na ostanke tropske nevihte Joaquin, ciklonu bo po več kot 10 000 prepotovanih kilometrih kmalu pošla sapa.++

Ponoči dobimo z vzhoda dodatno pošiljko vlage, tako da bo zjutraj z izjemo Primorske nebo povsod prekrivala nizka oblačnost. V notranjosti lahko pade kakšna kaplja dežja, v glavnem pa bo še suho. Temperature ne bodo prenizke. Večinoma bo okoli 11, 12 st.c. Na Primorskem ob rahli burji 15 st.c., bolj sveže pa bo le v višjih legah in na Gorenjskem 8 st.c.

Čaka nas siva oktobrska sobota. Večji del dneva bo suho, popoldne pa bo rahel dež pogostejši vendar bo do večera padlo bolj malo. Izjema bo Dolenjska, kjer bodo padavine pogostejše. Zvečer se bo dež povsod okrepil. Zapihal bo severovzhodni veter. Najmanj temnih oblakov in suho vreme pričakujemo na Primorskem pa tudi v ponekod na Gorenjskem. Proti večeru se bo burja okrepila in v sunkih že dosegala nad 80 km/h.
Popoldanske temperature se bodo od jutra bodo povzpele le za kakšno stopinjo. Najbolj sveže bo na JV Slovenije okoli 12 st.c., drugje po notranjosti pa 13, 14 st.c. Še vedno toplo, če odštejemo večerno burjo, bo na Primorskem 20 st.c.

Še bolj mokra in deževna bo nedelja. Padavine bodo čez dan slabele in na zahodu tudi ponehale. Temperature bodo skormne, okoli 10 st.c. Prihodnji teden bomo imeli že bolj pozno-jesensko vreme. V ponedeljek nas čaka hladno jutro, po nočni razjasnitvi bo po kotlinah nastala megla. Tam kjer bo ostalo jasno lahko nastane slana! Čez dan bo ob deloma sončnem vremenu do največ 13 st.c. V torek nas čaka dan prehodnega vremena, potem pa vremenska kislica s premrzlimi jutri.