Narava ne popušča, po vetru še obilne padavine

Narava ne popušča, po vetru še obilne padavine

-
0 201

Tako pestrega in dinamičnega vremena že dolgo nismo imeli. Le v nekaj dneh smo se od sneženja in nizkih temperatur, preselili v pomlad z visokimi temperaturami in uničujočim vetrom. Danes zjutraj je bilo na JV Slovenije neverjetnih 18 stopinj Celzija. Veter, ki je povzročil veliko škode v večjem delu Slovenije se je polegel. Zdaj se vračamo v jesen in zimo. Prihaja dež in tudi sneg.

Sneg, ki ga je povsem pobralo in sedaj še dež, bodo še dodatno napolnila rečne struge in razmere ne bodo prijazne oz. bodo marsikje nevarne. Številne reke bodo poplavljale.

ARSO OPOZARJA:

Reka Kolpa se razliva v manjšem obsegu in bo po prehodnem upadanju danes in jutri ponovno narasla in se razlivala. Danes in jutri se bo Krka razlivala v manjšem obsegu na običajnih območjih.

Sava Bohinjka in njeni pritoki močno naraščajo in se razlivajo. Hitro naraščanje se bo nadaljevalo do predvidoma sredi dneva, ob tem pa bo Bohinjka s pritoki poplavljala na izpostavljenih mestih.

Reka Vipava poplavlja vzdolž celotnega toka vendar prehodno upada. Danes tekom dneva bo ponovno pričela naraščati in poplavljati v podobnem obsegu kot v ponedeljek. Poplavljanje se bo nadaljevalo tudi v sredo.

Reka Sava se razliva v srednjem toku. Popoldne bo še dodatno narasla in poplavljala na izpostavljenih območjih. Reka Soča bo danes še naraščala in v zgornjem in srednjem toku poplavljala.

Na območju pogostih poplav se razlivajo tudi reka Ljubljanica in posamezni vodotoki na Notranjskem krasu. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in ojezeritve na kraških poljih se bodo v torek in sredo še postopno povečevale.

Danes bodo reke s povirji v Polhograjskem, Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju po krajšem upadanju znova narasle in se razlivale. Razlivanja so danes in v sredo verjetna tudi drugod v severni, severovzhodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji.

Čez dan bo močneje narasla tudi Drava v zgornjem in spodnjem toku in presegla opozorilne pretoke.