Nedelja še suha in topla

Nedelja še suha in topla

-
0 270

Hladen polarni zrak se bo v prihodnjih dneh spustil daleč proti jugu. Ob temperaturah le nekaj stopinj nad ničlo se bosta jutri v srednji Evropi mešala dež in sneg. Pred fronto bo k nam in nad Balkan še dotekal razmeroma topel zrak.

Noč pri nas bo večinoma oblačna, jasnine bo malo. V hribovitem svetu zahodne Slovenije lahko že pade kakšna kaplja dežja. V višjih legah in tudi po nekaterih nižinah vzhodne Slovenije bo začel pihati JZ veter, ob morju se bo prebudil jugo. Zaradi oblakov in vetra jutro ne bo hladno. V večjem delu države pričakujemo med 4 in 8 st. C. Kakšna stopinja manj bo na Gorenjskem in Koroškem, kakšna stopinja več pa bo ob morju.

Tudi dan bo oblačen. Največ možnosti za kakšen sončni žarek je dopoldne na vzhodu države, na zahodu in severu pa bo popoldne že rahlo deževalo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.  Najbolj se bo ogrelo na JV ter ob morju. Do 14 st. C. Drugod bo od 11 do 13 stopinj, na Gorenjskem okoli 7 stopinj.

Nedelja bo v gorah oblačna in marsikje tudi meglena. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo močnejši v visokogorju Julijcev. Popoldne se bodo začele pojavljati manjše padavine, snežilo bo nad 1600 m.

V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. Hladilo se bo in meja sneženja se bo do jutra ponekod spustila do nižin. V ponedeljek čez dan bo še oblačno s padavinami, ki pa bodo počasi slabele. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Vetrovno bo, pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. V torek zjutraj bo ponekod še rahlo deževalo ali snežilo, v nadaljevanju tedna pa bo večinoma suho, a še naprej hladno vreme. Veter bo postopno slabel.

Po zadnjih izračunih bo v krajih nad okoli 500-600 m zapadlo do okoli četrt metra snega, nižje pa ga bo, če bo, nekaj centimetrov. Po nižinah vzhodne Slovenije bo večinoma deževalo.