Nekateri bodo več na cesti kot doma

Nekateri bodo več na cesti kot doma

-
1 148

Že tradicionalno so se številni za velikonočne praznike odpravili na pot, domov. Med njimi tudi številni delavci, ki delajo v tujini. In očitno bodo nekateri, ki se z avtom odpravljajo na jug, več časa preživeli na cesti kot pa doma, saj so tudi danes na mejnih prehodih dolge čakalne dobe za prestop meje. Pred mejnim prehodom Obrežje so bile kolone dolge kar 10 km. Vozniki so na prestop meje čakali kar 5 ur. O zastojih poročajo tudi z drugih mejnih prehodov s sosednjo Hrvaško. Vsekakor pa Vam priporočamo uporabo manjših mejnih prehodov, kjer je čakalna doba za prestop meje krajša. Na JV Slovenije je na manjših mejnih prehodih Slovenska vas, Rigonce, Metlika, Bistrica ob Sotli in Vinica, čakalna doba od nekaj minut do pol ure. Čez omenjene prehode lahko potujejo le državljani EU. Vendar v popoldanskih urah je več gneče na mejnem prehodu Metlika, kjer je za prestop meje treba počakati približno 1 uro.

Razmere na cestah in mejnih prehodih spremljajte TUKAJ.

Tudi sicer je na letni ravni vsako leto za nekaj odstotkov več prometa kot leta poprej. V vikendu pred veliko nočjo je tako mejni prehod Obrežje prestopilo (vstop in izstop skupaj) v letu 2016 nekaj manj kot 34.000
vozil, letos pa skoraj 38.000. Minuli vikend je Obrežje prevozilo več kot 4.600 tovornih vozil, leto poprej pa 2.300 (enkrat manj).

V sredo pred veliko nočjo je bilo na izstopu iz države za 22 odstotkov več osebnih vozil, 28 odstotkov več avtobusov in po ocenah okoli 38 odstotkov več potnikov, ki so potovali proti Hrvaški. Četrtek (včeraj) je bil v
primerjavi z lanskim letom prometno sicer bolj umirjen (na Obrežju je bilo nekaj manj osebnih vozil in avtobusov, a za 44% več tovornih vozil).

Voznike tudi pozivamo, da za vožnjo ne uporabljajo odstavnega pasu in da v zastoju pustijo dovolj prostora za prehod interventnih vozil, so še sporočili s Policijske uprave Novo mesto.