Neuradno: na mejo 400 tujih policistov

Neuradno: na mejo 400 tujih policistov

-
0 382

Vrh voditeljev držav EU in Balkana se bo v nedeljo popoldne neposredno soočil s povečanim migranstkim valom. Neuradno pa so znane nekatere podrobnosti nove deklaracije

Evropska unija naj bi z novo deklaracijo pozvala vse države na t.i. begunski poti čez balkanske države, da so pri reševanju nastale krize bolj povezane med seboj, predvsem glede koordinacije in obveščanja in predlaga operativne predloge, ki začnejo veljati takoj, je zapisano v novi EU deklaraciji, poročajo viri iz Bruslja. Šlo naj bi za načrt oz. deklaracijo, ki jo bodo na vrhu EU predstavili to nedeljo.

Gre za ureditev oz. hitrejšo izmenjavo informacij o beguncih med državami in okrepitev oz. zagotovitev nastanitve v začasnih zbirnih centrih za migrante in boljši nadzor meja. V predvideni deklaraciji skupnega dokumenta naj bi vrh EU od predsednikov vlad zahteval osebe, ki bodo dnevno poročale oz. bodo odgovorne za izmenjavo informacij za postopen in nadzorovan pretok migrantov.

Prav tako naj bi v deklaraciji zapisali, da morajo države na t.i. balkanski poti med seboj sodelovati in ne druga drugi povzročati težave. Prav tako naj bi se voditelji držav vzdržali komentiranja begunske krize v drugih državah, brez predhodnega dogovora z dotičnimi državami?!

Poudarek je, da se mora vse ljudi, migrante, obravnavati na human način in da vsi migranti, ki nimajo pravic za mednarodno zaščito oz. azil države, takoj vrnejo v njihovo (migrantovo) državo bivanja.

Deklaracija naj bi med drugim predvidevala, da vse države, ki se soočajo z begunskim valom, poskrbijo oz. izboljšajo svoje kapacitete za začasen sprejem migrantov in v tem primeru lahko računajo na mednarodno finančno pomoč.

Med drugim naj bi deklaracija zagotovila Sloveniji v naslednjem tednu okoli 400 evropskih policistov, ki bodo delovali na slovenski južni meji in pomagali pri reševanju velikega navala beguncev v Slovenijo. Evropska agencija Frontex pa bo pomagala tudi Hrvaški pri nadzoru meje in popisu migrantov.  Na nedeljskem vrhu pri Junckerju bodo sodelovali šefi držav Slovenije, Avstrije, Nemčije, Srbije, Madžarske, Romunije, Bolgarije in Hrvaške