Nevarnost pozebe, pri koliko stopinjah?

Nevarnost pozebe, pri koliko stopinjah?

-
0 596

Za nami je nekoliko bolj sveže jutro, vendar v četrtek zjutraj bo marsikje v notranjosti temperatura pod lediščem. Danes je bilo najhladneje na Koroškem in Celjskem.

Toplo vreme v preteklih tednih je pospešilo razvoj rastlin. Tla so bila dovolj ogreta tudi za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem. Te lahko prizadenejo temperature zraka blizu 0 °C.

Temperature pod –1 °C že lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oziroma debeljenja plodov nevarna temperatura zraka –1 °C, pri marelicah in slivah pa že –0,5 °C. Nekoliko nižje temperature zraka prenesejo jablane. Ker je razvoj vremena glede jutranjih ohladitev še negotov, priporočamo preventivno zaščito rastlin s tkanino, slamo ali drugimi izolatorji.

Večji del Slovenije je v valu različnih faz cvetenja oziroma razvoja plodov sadnega drevja. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze. Na nekoliko bolj zaprtih, hladnih legah, je razvoj poznejši in taka lega utrpi manj škode po spomladanski pozebi kot tipične sončne sadjarske lege na isti nadmorski višini.

(arso)