Nika prvič na stopničkah

Nika prvič na stopničkah

-
0 135

Na drugi tekmi smučark skakalk v romunskem Rašnovu je Nika Križnar prvič v karieri stopila na oder za zmagovalke, potem ko je osvojila tretje mesto.

V zgodnjih dopoldanskih urah po slovenskem času so se smučarke skakalke pomerile na 12. tekmi svetovnega pokala v tej sezoni v romunskem Rašnovu. Skozi kvalifikacijsko sito se je tudi tokrat prebilo vseh šest slovenskih predstavnic, odlično popotnico pa sta v kvalifikacijah s tretjim in četrtim rezultatom napovedali predvsem Nika Križnar in Ema Klinec.

Po prvi seriji druge tekme v Romuniji je bil pogled na rezultatsko razpredelnico sijajen. Nika Križnar je z 91 metri ter 118,7 točkami zasedala tretje mesto, le za izjemno Norvežanko Maren Lundby, ki je po izenačitvi rekorda naprave v kvalifikacijah pri 102 metrih v prvi seriji pristala pri 100 metrih, zbrala pa je 129,4 točk. Na drugem mestu je bila Nemka Katharina Althaus s 94 metri ter 119,0 točkami. Četrta Sara Takanaši je skočila 93.5 metrov, a je imela precej boljše vetrovne razmere in je zbrala 114,8 točk.

Ema Klinec, Urša Bogataj in Jerneja Brecl so se zvrstile med 11. in 13. mestom. Z naleta višje je bila sicer najdaljša mlada Breclova, ki je pristala pri 90 metrih, zbrala pa je 102,0 točki. 0,4 točke več je za 85 metrov zbrala Bogatajeva, še 0,3 točke več pa za 86 metrov Klinčeva. Žal sta izven finala tokrat ostali dve naši, mlada Katra Komar je z 79.5 metri zbrala 83,7 točk, kar je bilo dovolj za 32. mesto, izkušena Maja Vtič pa je z enako daljavo zbrala 79,1 točk in je osvojila 35. mesto.

Za razliko od včeraj, so bile danes vremenske razmere v Romuniji boljše in žirija je izpeljala tudi finalno serijo. In tokrat se je izšlo tudi po slovenskih željah! Križnarjeva je v finalu še enkrat skočila odlično, 93.5 metrov, skupaj pa je zbrala 234,5 točk in takoj po doskoku je bilo jasno, da bo prvič v karieri stala na odru za zmagovalke. Na koncu se je izšlo za tretje mesto s prednostjo pred četrto Takanašijevo kar 9,5 točk, za drugim mestom pa je zaostala pičlo desetinko točke! Althausova je v finalu pristala pri 92 metrih, na koncu pa je ob malenkost manjšem vetrovnem odbitku zbrala 234,6 točk. Gladko je zmagala Norvežanka Lundbyjeva, ki je bila tudi v finalu nedosegljiva s 97 metri in skupno kar 257,8 točkami.