Nogometni derbi in nasilje

Nogometni derbi in nasilje

-
0 133

Mariborski policisti so imeli pred, med in po sinočnjem večnem derbiju med NK Olimpija in NK Maribor precej dela. Tekmo so sicer dobili Mariborčani z 1:0.

Že pred tekmo so zaradi pretepanja izdali dva plačilna naloga navijačema Olimpije. Med tekmo pa so trem navijačem ljubljanskega kluba zasegli pirotehnične izdelke, dva sta bakli tudi aktivirala. Vsem trem so izdali odločbe o prekršku.

Enega mladoletnika so pridržali, ker se je na javnem kraju nedostojno vedel, se pretepal in ni upošteval ukazov policistov. Proti njemu bodo podali tudi obdolžilni predlog.

“Še dvema navijačema NK Olimpije so policisti izdali plačilna naloga. Prvemu, ker ni upošteval ukazov policistov, drugemu pa ker se je na javnem kraju pretepal in prav tako ni upošteval ukazov policistov. Enemu navijaču NK Olimpije pa so policisti zasegli PVC vrečko z belim prahom, PVC vrečko s posušenimi rastlinskimi delci in ročno zvito cigareto, za kar sumijo, da so prepovedane droge. Tudi njemu bo izdana odločba o prekršku v t.i. hitrem postopku,” so sporočili iz PU Maribor.

Bil na tekmi, čeprav ima prepoved

Policisti so med gledalci na tribunah odkrili tudi 33-letnega Mariborčana, navijača Viol, ki ima veljaven ukrep prepovedi udeležbe na športni prireditvi. Za kršitev prepovedi so mu izdali plačilni nalog.

Policisti zbirajo tudi obvestila o neznancu, ki je med tekmo, na tribuni zahod odrinil varnostnika in zbežal med navijače Viol. Varnostnik se je ob tem lažje poškodoval.

Pirotehnika poškodovala oko 22-letnemu navijaču Viol

Policisti še vedno skušajo ugotoviti, kdo je navijač, ki je kmalu po začetku tekme na južni tribuni aktiviral pirotehnično sredstvo, pri čemer je eksplodiralo. “Eksplozija je odtrgala delček plastičnega sedeža, ki je priletel v desno oko 22-letnemu navijaču Viol. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v UKC Maribor, kjer je ostal na zdravljenju. Stopnja njegove poškodbe še ni znana,” je zapisal Miran Šadl iz PU Maribor.

Organi reda bodo sestavili še dve poročili pristojnemu tožilstvu. Ob 19.30 sta otroka, stara osem in 14 let, z lasersko svetilko svetila v helikopter Slovenske policije. Ob tem sta nepremišljeno zaslepila pilota in kopilota, ki sta uporabljala naprave za nočno letenje, kar bi lahko imelo za vso posadko usodne posledice. Policisti zbirajo tudi obvestila o neznancu, ki je med tekmo na tribuni zahod odrinil varnostnika in zbežal med navijače Viol. Varnostnik se je ob tem lažje poškodoval.

Zaradi uporabe pirotehničnih sredstev je glavni sodnik Damir Skomina tekmo dvakrat prekinil. Ker organizator, NK Maribor, ni zagotovil vseh varnostnih ukrepov, bo moral plačati kazen.