Novomeški kolesarji praznujejo

Novomeški kolesarji praznujejo

-
0 127

Dolenjska je lahko ponosna na kolesarje, saj smo ena izmed redkih regij v Sloveniji, kjer je ta šport znal privabiti mlade ljudi k aktivnemu športnemu udejstvovanju, treniranju in uspehu. Sprva so se pionirji dolenjskega kolesarstva s tem športom ukvarjali rekreativno, a pred 45 leti je napočil čas odgovornosti in resnega športnega dela. V vsej zgodovini je novomeški kolesarski klub zamenjal nekaj imen. Zadnja leta pa kot KK Adira Mobil deluje kot profesionalni klub.

Na današnji dan pred 45 leti je bil ustanovni obči zbor novomeškega kolesarskega kluba, kar pomeni, da je klub formalno nastal 18.5.1972. Ustanovnem sestanku so bili prisotni iniciativnega odbora Občinske zveze za telesno kulturo in predstavniki Kolesarske zveze Slovenije in ostali. Prisotni so se dogovorili za ime novoustanovljenega društva Kolesarsko Društvo Novo mesto. Prvi predsednik je postal Brane Raljan.

Osnovne usmeritve dela društva so bile: ureditev društvene organizacije in prostorov, pridobivanje finančnih sredstev ter organizacija množičnih rekreativnih prireditev in tekmovanj. Društvo je svoje prve prostore dobilo v stari čolnarni na Loki. Ti prostori so bili v zelo slabem stanju, vendar so jih kolesarji z veliko ur prostovoljnega dela in finančno pomočjo Občinske zveze za telesno kulturo kmalu uredili. V prvem letu delovanja je v klubu tekmovalo sedem kolesarjev: Franc in Zdenko Antončič, Franci Zrimšek, Ivan Turk, Boris Piletič, Miran Štih in Damjan Damjanovič. Prvi trener je bil Jože Majes.

Po 45 letih delovanja ima klub še vedno isto poslanstvo. V teh letih se je klub dvakrat preselil in trenutno deluje na velodromu v Češči vasi. V klubu vadi preko 70 tekmovalcev in organizirajo številna tekmovanja od predšolskih otrok do poklicnih kolesarjev in rekreativcev. Nov mejnik bo tudi letošnja dirka Po Sloveniji, ki jo bo prvič prenašal Eurosport in slika Slovenije bo šla  v 74 držav sveta, so zapisali na spletni strani kolesarskega kluba Adria Mobil.