Nuklearka Krško spet deluje

Nuklearka Krško spet deluje

-
0 36

Nuklearno elektrarno Krško (Nek), ki se je zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode v klasičnem delu elektrarne v četrtek nekaj pred pol deveto zjutraj samodejno ustavila, so popoldne okoli 14. ure znova vključili v omrežje.

Iz Neka so ob vnovični vključitvi v omrežje sporočili, da se je elektrarna v četrtek zaustavila zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode v klasičnem delu elektrarne oz. kot je pokazala diagnostika, zaradi okvare tokovno tlačnega pretvornika, ki so ga nuklearkine ekipe zamenjale.

Regulacijska ventila glavne napajalne vode sta sicer dva. Njuno delovanje je namenjeno regulaciji oz. nadzoru pretoka napajalne vode in vzdrževanju ustrezne ravni vode v uparjalniku. Gre za kompleksne komponente iz več sestavnih delov in podsklopov.

Na enem od podsklopov se je okvaril pretvornik, ki tokovni signal pretvarja v tlačni, saj se ventil upravlja z instrumentacijskim zrakom. Nepričakovano okvaro so odpravili z namestitvijo novega pretvornika, preventivno pa so ga zamenjali tudi na drugem regulacijskem ventilu.

Po obsežnih testiranjih sta sledila vnovični zagon elektrarne in njena vključitev v elektroenergetski sistem. V Neku so danes še dodatno poudarili, da kratkotrajna zaustavitev elektrarne na okolje ni kakorkoli vplivala.

Iz Uprave RS za jedrsko varnost pa so danes sporočili, da je zaustavitev elektrarne povzročila okvara komponente regulacijskega sistema, ki upravlja ventil sekundarne napajalne vode uparjalnika. Zaradi napake v modulu, ki pretvarja električni signal v pnevmatskega, se je regulacijski ventil zaprl. Ker ni bilo več dotoka vode v uparjalnik, je raven vode v njem začela upadati. To je zaznal varnostni sistem in sprožil samodejno zaustavitev reaktorja.

Okvarjeni modul so zamenjali z novim in tako odpravili napako. Danes dopoldne so začeli z vnovičnim zagonom elektrarne, sicer pa stanje Neka izpolnjuje vse zahteve jedrske varnosti in zagotavlja varno obratovanje, so še zapisali na omenjeni upravi.