O šentjernejskih jajcih tudi na tujem

O šentjernejskih jajcih tudi na tujem

-
0 200

Šentjernej je lahko ponosen na svojega petelina pasme Gallus bartholomaeus in jajca kokoši, ki jih valijo. Kot je znano so pred kratkim odkril in na Kemijskem inštitutu v Ljubljani potrdili, da so jajca šentjernejske pasme na prosti paši veliko bolj zdrava od ostalih jajca. V jajcih so namreč odkrili, da eno jajce vsebuje do polovice potrebnega dnevnega vnosa za telo – to je od 201 do 234 miligramov holina, kar je veliko več od ostalih jajc na slovenskem trgu

Z vnosom holina se bo lažje boriti proti demenci in alzheimerjevi bolezni, holin je gradnik celičnih membran, skrbi za normalno delovanje celic v telesu in presnovo maščob, znižuje krvni tlak …Holin, je hranilo, ki pomaga neurotransmiterjem v možganih, da pravilno prenašajo različne signale. Naše telo holin sicer proizvaja samo, a pri nekaterih posameznike slabše kot pri drugih, zato je za nekatere, posebej nosečnice, pomembno, da ga vključijo v svojo prehrano.

Jajca kokoši pasme šentjernejski petelin so zaradi petelina in proste reje bolj zdrava kot jajca kokoši v intenzivnih rejah. Člani Kulturnega in etnološkega društva Gallus Bartholomaeus so na petelina-e in jajca ponosni. O tem pa so se že razpisali pri hrvaških in nekaterih srbskih medijih.

(foto: screenshot)