Obsežne preiskave glede prestižnih vozil, 8 pridržanih

Obsežne preiskave glede prestižnih vozil, 8 pridržanih

-
0 1943

Izvedeli smo, da na širšem območju Policijske uprave Novo mesto in nekaterih drugih policijskih uprav že ves dan potekajo hišne in t.i. gospodarske preiskave. Po naših neuradnih informacijah naj bi se te med drugim nanašale na prodajo in najem luksuznih osebnih vozil. Po naših neuradnih informacijah naj bi preiskave potekale tudi na območju Kostanjevice na Krki, Brežic in Novega mesta.

Še pred pol leta nazaj naj bi bila praksa, da so se prestižnejša rabljena vozila v Slovenijo uvažala večinoma iz Slovaške, ki je sicer članica EU, ampak ni bila vključena v t.i. sistem preverjanja plačevanja DDV -ja. In zadeva naj bi potekala tako, da je lahko Slovenec na Slovaškem odprl t.i. slamnato podjetje, ki je kupilo vozilo npr. v Nemčiji in za to ni plačalo DDV – ja. Potem se je avto prepisal na fizično osebo, prav tako na Slovaškem, ki pa lahko da sploh ni obstajala in ta oseba oz. oseba, ki se je lotila omenjene prevare, je potem avto prodala v Slovenijo. In tako se je povsem zakrila sled za plačilom in se ukradlo 22- odstotni DDV. Prodaja je pravilo potekala zelo hitro. Šlo je večinoma za vozila dražja od 45.000 evrov.

Po naših neuradnih podatkih naj bi šlo med drugim tudi za podjetje iz Brežic. O slednjem v razvidu lastništva najdemo zelo malo oz. nič informacij. Neuradno se je lastnik s partnerjem že pred leti ukvarjal s prodajo vozil na območju Ljubljane, kasneje pa sta se v poslu razšla. Medtem ko je eden ohranil prodajo luksuznih vozil in jo preselil v Brežice, je drugi začel posel s finančnimi skladi. Obe takratni firmi sta že zaprti. Neuradno smo še izvedeli, da je eden izmed preiskovanih, ne dolgo nazaj v Slovenijo pripeljal tudi prestižnega Lamborghinija aventador.

Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Nm, je za DolenjskaNews sporočila, da Policijska uprava Novo mesto na podlagi odredb sodišča v sodelovanju s policijskimi upravami Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica v Sloveniji in tujini izvaja 49 hišnih preiskav, opravlja zasege dokaznega gradiva in zbira obvestila. Istočasno se izvajajo operativne aktivnosti na podlagi odredb sodišča v tujini. V okviru izvedenih aktivnosti se zbirajo obvestila in iščejo predmeti, ki se morajo po kazenskem zakoniku vzeti ali utegnejo
biti dokazilo v kazenskem postopku.

V aktivnostih sodeluje več kot 130 kriminalistov in policistov, v skladu z Zakonom o kazenskem postopku je bilo pridržanih osem osumljenih oseb.

Predkazenski postopek se nanaša na kazniva dejanja Davčne zatajitve po 249. členu KZ-1, storjena v hudodelski združbi, s katerimi je bila po do sedaj zbranih obvestilih pridobljena velika premoženjska korist.

Predkazenki postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo, policija pa sodeluje z drugimi pristojnimi nadzornimi organi (FURS) in tujimi varnostnimi organi.

Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, v primeru, da je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajst let.  Več informacij in podrobnosti zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati.

(foto: DNS, simbolna)