Pri nas do 15. marca, pri sosedih do 15. aprila

Pri nas do 15. marca, pri sosedih do 15. aprila

-
0 378

Čeprav je še pred ‘zakonsko zimo’ sneg marsikoga spet presenetil, pa od 15. novembra temu naj ne bi bilo več, saj je to datum, ko je v Sloveniji obvezna zimska oprema na vozilih. In če ste morda mislili, da smo med najbolj zgodnjimi v naši evropski soseščini, boste videli, da to ne drži. Smo pa med prvimi, ko lahko zimske gume spet zamenjamo za letne. Razen na Madžarskem, kjer nimajo datumov glede zimske opreme.

SLOVENIJA (www.promet.si)
Kdaj?               Od 15. novembra do 15. marca.
Kaj?                 4 zimske pnevmatike M+S (profil 3mm) ali letne pnevmatike (profil 3mm) + verige.
Za pogon 4×4 veljajo ista pravila, verige morajo biti na dveh stalno vklopljenih pogonskiih kolesih.
Kje?                 Povsod razen v priobalnem pasu – seznam cest in pravilnik.
AVSTRIJA
Kdaj?               Od 1. novembra do 15. aprila.
Kaj?                 4 zimske pnevmatike (profil 4 mm) ali letne pnevmatike (profil 4 mm) + verige na pogonskih
kolesih.
Kje?                 Povsod.
Posebnosti!      Verige so lahko na kolesih le v primerih, če je na cestah led ali zglajen sneg. V primeru snežne brozge ali delno zasneženega cestišča uporaba verig ni dovoljena, prav tako ni dovoljena vožnja z letnimi pnevmatikami. Na višje ležečih cestah so verige, odvisno od signalizacije, obvezne tudi na zimskih pnevmatikah.
vir: http://www.bmvit.gv.at/

ITALIJA
Kdaj?               Od 1. novembra do 15.aprila. V dolini Aoste od 15. oktobra do 15. aprila. Ponekod je obdobje krajše.
Kaj?                 4 zimske pnevmatike ali 4 letne pnevmatike in v opremi snežne verige. Posebnosti! Na višje ležečih cestah so lahko, v primeru močnega sneženja, obvezne verige tudi na zimskih pnevmatikah.  vir: www.conftrasporto.it

HRVAŠKA
Kdaj?               Od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere, oziroma vedno v primeru sneženja.
Kaj?                 4 zimske ali celoletne pnevmatike M+S ali 4 letne pnevmatike (profil min. 4 mm) + verige na
pogonskih kolesih.
Kje?                 Določene ceste na Hrvaškem. V primeru sneženja tudi na ostalih cestah. vir: www.hak.hr

NEMČIJA
Kdaj?               Ni datumsko določeno. Obvezna uporaba zimske opreme je kadar so zimske razmere npr.: sneženje, snežna brozga, poledica sneg na cestišču… .
Kaj?                 4 zimske pnevmatike (min. profil 1,6 mm, priporočen profil 4 mm) M+S ali znak snežinke.
Za vozila 4×4 velja enako.
Kje?                 Povsod.
Posebnosti!      Letne pnevmatike + verige v primeru zimskih razmer niso opcija. Verige so, poleg zimskih pnevmatik, obvezne v primeru postavljene prometne signalizacije. vir: www.adac.de

FRANCIJA
Kdaj?               Ni datumsko določeno. zimska oprema je obvezna kadar so zimske razmera ali kadar je
s prometnim z znakom določena uporaba zimske opreme. (npr. snežnih verig…)
Kaj?                 4 zimske pnevmatike (profil 3,5 mm) ali snežne verige.
Kje?                 Povsod.
Posebnosti!      Na višje ležečih cestah je pogosto uporaba verig obvezna tudi za vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami. vir: www.autoroutes.fr

ŠVICA
Kdaj?               Ni datumsko določeno. Zimska oprema je obvezna v primeru zimskih razmer (ob sneženju,
ko se sneg oprijema cestišča, poledica, zglajen sneg na cestišču, …)
Kaj?                 4 zimske pnevmatike. Če je prometni znak, so obvezne tudi verige,razen za vozila 4×4.
Kje?                 Povsod.
Posebnosti!      Višje ležeče ceste in prelazi so v zimskem času prevozni le z verigami, zato v zimskem času
pripročamo verige kot dodatno opremo v vozilu. V primeru prometne nesreče se lahko odgovornost, ne glede na dejansko stanje, prisodi vozniku, ki vozi brez ustrezne zimske opreme. vir: www.tcs.ch

MADŽARSKA
Kdaj?               Ni datumsko določeno.
Kaj?                 Ni zakonsko določeno.
Posebnosti!      V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega lahko na ceste postavijo prometne znake, za obvezno uporabo verig na pogonskih kolesih. v teh primerih se namestitev verig zahteva že ob prestopu meje. vir: http://internet.kozut.he

Predpisane globe zoper kršitve v času zime in zimskih razmer v Sloveniji:

Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali ki ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.

Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik, čigar vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet. Prav tako se kaznuje voznik, ki ne upošteva prometne signalizacije za označitev zimskih razmer, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.

Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.