Od ledene idile do odjuge

Od ledene idile do odjuge

-
1 372

Zimska idila oz. snežna belina ne bo trajala prav dolgo, saj bomo že jutri prišli pod vpliv globokega ciklona s središčem nad zahodno Evropo. Vzpostavil se bo močan JZ zračni tok, s katerim bo nad naše kraje dotekal občutno toplejši zrak. V začetku novega tedna bo tako snežilo le še v visokogorju.

Še pred tem pa nas čaka ena zelo mrzla noč. Tudi pod -15 st. C se bo ohladilo v alpskih dolinah ter po mraziščih Notranjske in Dolenjske. Drugod pričakujemo večinoma med -13 in -9 st. C, -6 bo na Goriškem, pod ničlo pa bo zjutraj tudi ob morju.

Po mrzlem jutru se bo dopoldne pooblačilo, nekaj jasnine bo ostalo le ob naši vzhodni meji. Zahodno in osrednjo Slovenijo bodo popoldne zajele nove padavine. Po nižinah bo večinoma snežilo. Zvečer se bodo padavine nekoliko okrepile in širile proti vzhodu. Sneg bo počasi prehajal v dež. Krepil se bo JZ veter, ki bo v noči na ponedeljek v višjih legah dosegal tudi viharne hitrosti.

V večjem delu države se bo popoldne ogrelo malo nad ničlo. Na vzhodu pričakujemo med 3 in 5 st. C, kakšna stopinja manj bo v prestolnici. Topleje bo ob morju, 9 st. C, hladneje pa v alpskih dolinah, kjer bo okoli ledišča.

Ponedeljek bo oblačen in zelo vetroven. Pihal bo močan jugozahodnik, ob morju jugo. Na zahodu bo obilno deževalo, na vzhodu pa bo večinoma suho. Toplo bo, z najvišjimi temperaturami okoli 15 st. C. Podobno vreme nas čaka v torek. Nekaj dežja bo tudi na vzhodu države. Veter bo počasi slabel. V sredo bo zapihal severovzhodnik in meja sneženja se bo spuščala. V drugi polovici tedna se bosta po nižinah spet menjavala dež in sneg.

Nove padavine in taljenje snega bosta v prihodnjih dneh močno napolnila struge vodotokov, zlasti na zahodu države. Možna so tudi razlivanja v večjem obsegu.  Predvsem v višjih legah bo od jutrišnjega večera do torkovega dopoldneva pihal viharen JZ veter. Možen je tudi vetrolom. Hribolazenje v prihodnjih dneh zato močno odsvetujemo. (Rok Nosan)