Odslej konoplja na recept

Odslej konoplja na recept

-
1 277

Vlada je sprejela spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s čimer se omogoča uporaba konoplje v medicinske namene. Glavni namen spremembe je omogočiti uporabo standardiziranih cvetnih ali plodnih vršičkov konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, v medicinske namene. Bolniki bodo lahko dobili takšno konopljo na zdravniški recept.

S spremembo uredbe so konopljo premestili iz prve skupine prepovedanih drog (ta opredeljuje rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba, in se ne uporabljajo v medicini), v drugo skupino. V tej skupini so rastline in substance, ki so sicer nevarne za zdravje, a se lahko uporabljajo v medicini.

Ob tem pa na vladi poudarjajo, da se pridelava in predelava konoplje v medicinske namene z novo uredbo ne ureja in ostaja prepovedana, spremembe se niti ne nanašajo na industrijsko konopljo, ki vsebuje manj kot 0,2 odstotka THC.

Da bi omogočili gojenje medicinske konoplje, bi morali spremeniti zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Priprave sprememb se je ministrstvo za zdravje že lotilo, a zahteva sodelovanje različnih resorjev. (STA)