Onesnaženost zraka in previdnost

Onesnaženost zraka in previdnost

-
0 76

V četrtek po nižinah celinske Slovenije pričakujemo visoko onesnaženost zraka z delci PM10. Na Primorskem bo onesnaženost zraka nizka. Napoved verjetnosti za preseganje mejne dnevne koncentracije delcev PM10 pripravljamo za območja, za katere je Vlada Republike Slovenije sprejela odloke o načrtu za kakovost zraka ter za mestni občini Koper in Novo Gorico. Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti, so zapisali na ARSO.

Priporočajo tudi sprotno spremljanje urnih koncentracij delcev PM10, da na podlagi le teh prilagodite aktivnosti na prostem. Med dnevom namreč lahko nastanejo krajša obdobja urnih koncentracij, ki se razlikujejo od napovedane dnevne ravni onesnaženosti zraka.

24-urna povprečna koncentracija za Novo mesto je visoka oz 76-100 µg/m3. Slednje pomeni, da vsak, ki občuti nelagodje, kot so vnetje oči, kašelj ali bolečine v žrelu: naj razmisli o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem.  Odrasli in otroci z boleznimi pljuč ter odrasli z boleznimi srca: zmanjšanje intenzivnejših fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem in še posebej, če čutijo težave. Astmatiki: pričakovana pogostejša raba inhalatorjev. Starejši ljudje: zmanjšanje fizičnih aktivnost.

(arso)