Osem dečkov že rešili

Osem dečkov že rešili

-
4 295

Na Tajskem se nadaljuje reševanje 12 dečkov in njihovega trenerja iz jame. V nedeljo so iz jame rešili štiri dečke. Z akcijo pa so nadaljevali danes in rešili še štiri dečke. V jami so tako še štirje njihovi vrstnik in trener.

Je pa reševanje odvisno tudi od vremenskih pogojev, saj v naslednjih dneh spet pričakujejo obilno, monsunsko, deževje.

Za reševanje vsakega dečka potrebujejo več ur, saj vsakega dečka spremljata po dva potapljača. V akciji reševanja iz jame sodeluje 90 potapljačev – 40 s Tajske in 50 iz tujine.  Vodja zadnjega dejanja reševanja iz jame je izkušeni dr. Richard Harris, avstralski anesteziolog in potapljač, ki si je razmere v jami ogledal tudi sam in se odločil, da bodo iz jame najprej rešili najšibkejše.

Guverner province Čiang Rai Narongsak Osottanakorn je pojasnil, zakaj so morali prekiniti reševalno akcijo. Kot je dejal, morajo napolniti vse kisikove bombe in preveriti celoten sistem na reševalni poti. “Vse, kar smo imeli, smo danes porabili. Ekipa bo nadaljevala z delom takoj, ko bo vse pripravljeno,” je pojasnil. Dodal je, da je težko natančno napovedati, kdaj se bo evakuacija nadaljevala, vendar pa računajo, da se bo to zgodilo v naslednjih 10 do 20 urah.