Padavine, tudi sneg in visoke vode

Padavine, tudi sneg in visoke vode

-
0 399

Zaradi nastanka novega ciklona nad severnim Sredozemljem se bodo padavine po Sloveniji ponoči okrepile in vztrajale še ves jutrišnji dan.  V dobrih 24 urah (od ponedeljka zvečer do noči na sredo) bo v večjem delu države padlo od 40 do 80 l dežja na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi prek 100 l/m2.

Reki Krka in Ljubljanica poplavljata na območjih pogostejših poplav. V torek čez dan se bodo pretoki spet povečali in pričakujemo lahko razlivanja rek na območjih vzhodne, severovzhodne, južne in osrednje Slovenije. Močneje bodo narasle tudi Savinja, Sava v spodnjem toku, Mura in Drava. V noči na sredo lahko reke ponekod poplavijo tudi v večjem obsegu. Povečale se bodo tudi površine ojezerjenih kraških polj.

Padavine bodo zajele vso Slovenijo in se ponoči še okrepile. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem okoli 20 stopinj.

V torek bo oblačno in deževno, ob morju lahko tudi zagrmi. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov, na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank pa še nekoliko niže. Zapihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Temperature bodo večinoma od 7 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj C.

OBETI
V noči na sredo bodo padavine oslabele in do jutra povečini ponehale. Tudi burja na Primorskem bo oslabela. V sredo bo na Primorskem delno jasno, burja bo dopoldne ponehala. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, na vzhodu bo predvsem dopoldne še možen rahel dež. Tam bo pihal tudi zmeren severni do severozahodni veter.

V četrtek kaže na suho vreme. Več jasnine bo na zahodu, več oblakov pa na vzhodu države. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj megle. (arso)