Petek: dan za ribo, morda za bakalar?

Petek: dan za ribo, morda za bakalar?

-
0 315

S hrano je pač tako, da v zimskem času, vsaj v Sloveniji razmišljamo o kolinah in o vsem kar sodi poleg. Sicer pa je znano, da vsaj ob petkih večinoma posežemo po morju oz. ribah. In ena najboljših in najbolj zdravih, če ne celo najboljša in najbolj zdrava riba na svetu je nedvomno polenovka/trska. Vsebuje veliko beljakovin, hranljivih snovi in vitaminov, zlasti A, D in E, maščobne kisline omega-3 (EPA in DHA), selen in kalij. Je nizkokalorična in lahka hrana ter dobra preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi. Slovenski izraz za to ribo z latinskim imenom Gadus morhua je trska, čeprav ji pogovorno nekateri pravijo kar sveža polenovka, vendar je polenovka v resnici le posušena trska. Skratka, oba izraza sta za isto ribo, trska za svežo, polenovka za sušeno. Iz petih kilogramov sveže trske dobijo približno kilogram polenovke.

Tokrat vam predlagamo polenovko oz. bakakla(r). Poznamo več načinov priprave bakala(r)ja: v paradižnikovi omaki, s krompirjem, na brodet, ocvrt, mariniran. Pri nas ga poznamo kot namaz, ki ga namažemo na kruh, lahko pa si omislite tudi polento, ki jo lepo popečete in na rezine naložite bakalar.

60-70dag (po želji) kuhane in očiščene polenovke, lahko z njo tudi udarjate, da bo bolj mehka

20 dag olivnega olja in še za dolivanje

5 strokov česna

malo mleka ali smetane

sol

Kuhamo ga v slani vodi, dokler se ne zmehča. Nekaj vode, v kateri se je riba kuhala, shranimo. Ko je še topel, odstranimo kosti in temnosivo kožo. Ribo damo lonec.

Na oljčnem olju popražimo dva stroka česna (lahko tudi več, vseeno ne pretiravajte). Ko porjavijo, jih odstranimo in olje ohladimo. To olje zlijemo na kose bakala(r)ja v lonec, popopramo in začnemo tolči oz, gnesti z ‘đokerjem’ oz. tlačilcem za krompir. Dodamo preostanek sesekljanega česna in peteršilj ter tolčemo naprej. Vmes občasno dolivamo oljčno olje. To delamo toliko časa, dokler masa ne postane primerno gosta.

Poskusimo, po potrebi dosolimo in popopramo. Po želji lahko dolijemo nekaj vode, v kateri se je bakala kuhal, da postane bolj bel in mehkejši.

In še nekaj drugih različic priprave polenovke:

Pečeno ali kuhano trskino meso zdrobimo z vilicami in ohladimo. Posebej pripravimo gost krompirjev pire (kuhan krompir pretlačimo s smetano in maslom) in ga ohladimo.

• Ohlajeno ribo in pire skupaj dobro premešamo. Dodamo veliko timijana, sesekljane kapre, jajce, sesekljan peteršilj in česen ter začinimo s soljo in poprom.

• Vse sestavine dobro premešamo in oblikujemo polpete. Na hitro jih ocvremo v polovici oljčnega olja in masla.

• Prelijemo jih s peteršiljevo omako ali pa ocvrte ribje tortice pomakamo v omako.

• Peteršiljevo omako pripravimo iz mleka, masla in ostre moke, ki jih do vrenja več čas mešamo, nato solimo, popramo in dodamo veliko sesekljanega peteršilja (biti ga mora toliko, da je omaka zelena, in ne bela), lahko dodamo malo muškatnega oreščka.

• Ocvrte ribje polpete (»tortice«) jemo tople ali mrzle, le peteršiljeva omaka mora biti vedno sveže pripravljena in topla.

• Enak recept je mogoče pripraviti tudi z lososom, le da se k lososu doda manjšo količino timijana.

Igrajte se z okusi in uživajte 🙂