Pijani, nevarni, nasilni, oškodovani, pridržani

Pijani, nevarni, nasilni, oškodovani, pridržani

-
0 880

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 131 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 484 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 15 prometnih nesreč, v katerih je
nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestnoprometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 23 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v
zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahkih telesnih poškodb, groženj, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreč pri delu,
požarov in sprožitev signalno varnostnih naprav.

Povzročitelja nesreče bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja

Brežiški policisti so bili 10. 11. popoldne obveščeni o prometni nesreči v Gornjem Lenartu. Opravili so ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 52-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi vožnje na neprimerni
varnostni razdalji trčil v avtomobil, ki ga je vozil 22-letni voznik. V nesreči se je lažje poškodovala 18-letna potnica v vozilu 22-letnega voznika. Policisti so še ugotovili, da je bil povzročitelj nesreče pod
vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,71 miligramov alkohola. Ovadili ga bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Pijan voznik ogrožal ostale udeležence v prometu

Novomeški prometniki so bili 10. 11. v večernih urah obveščeni, da naj bi v Mirni Peči voznik osebnega avtomobila vozil z veliko hitrostjo in zapeljal skozi rdečo luč na prehodu ceste če železniško progo. Policisti so na podlagi opisa vozila kršitelja izsledili in ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali, katerih pa sprva voznik ni upošteval. Po ustavitvi so mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Zoper 25-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,01 miligramov alkohola, bodo zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Odvzeli so mu tudi vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Voznika pridržali

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa, ki so minuli konec tedna opravljali naloge na območju Policijske uprave Novo mesto, so v noči na 10. 11. na cesti med Sevnico in Krškim ustavili voznika tovornega vozila. Med postopkom so ugotovili, da 53-letni voznik vozi pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,68 miligramov alkohola. Kršitelj se z rezultatom ni strinjal, zato mu je policist odredil strokovni pregled v zdravstvenem domu. Kršitelj je ves čas postopka žalil policiste in se aktivno upiral, zato so uporabili prisilna sredstva in ga obvladali. Odpeljali so ga v prostore za pridržanje, mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Na pristojno tožilstvo bodo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Pod vplivom alkohola tudi kolesar

Novomeški policisti so bili 11. 11. obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval pri padcu s kolesom. Ugotovili so, da je 51-letni moški kolesaril na območju Trške Gore in pri vožnji po klancu
navzdol zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom in padel. V bolnišnici so mu oskrbeli lažje poškodbe glave. Policisti so še ugotovili, da je bil kolesar pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka
je imel 0,64 miligramov alkohola. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Nasilnežu prepovedali približevanje žrtvi

Krške policiste so 10. 11. popoldne poklicali na pomoč zaradi nasilja v družini v okolici Krškega. Takoj so se odzvali, zbrali obvestila in ugotovili, da je pijan 45-letni nasilnež izvajal fizično in psihično nasilje nad svojo partnerko. Osumljenec je žrtev pretepal, kričal je nanjo, ji grozil in razbijal inventar v stanovanju. Policisti so žrtev zaščitili in osumljencu izrekli ukrep prepovedi približevanja. Ovadili ga bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Vlomi in tatvine

Na dveh deloviščih v Novem mestu so med 9. 11. in 11. 11. neznanci vlomili v gradbiščna zabojnika in odtujili dve vibracijski plošči, agregat in posodo z gorivom. Povzročili so za okoli 17.000 evrov škode.

Med 9. 11. in 10. 11. je v Črnomlju nekdo skozi odprto okno vstopil v stanovanjsko hišo in odtujil 300 evrov.

V Sevnici je 11. 11. popoldne neznanec skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil dokumente in zlat nakit.

Na parkirnem prostoru v okolici Dolenjskih Toplic je 12. 11. nekdo razbil steklo na vratih avtomobila in odtujil nahrbtnik in torbico z dokumenti, bančnimi karticami, ključi in dvema mobilnima telefonoma. Lastnika je oškodoval za 2500 evrov.

V Cerkljah ob Krki je med 8. 11. in 11. 11. nekdo skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar in zlat nakit. Škode je za okoli 5000 evrov.

V Dešeči vasi je med 11. 11. in 12. 11. nekdo vlomil v nedograjeno stanovanjsko hišo in odtujil kotno brusilko, električne vodnike, samokolnico in vijake. Lastnika je oškodoval za 1500 evrov.

Poskusi izmika mejni kontroli in nezakoniti prehodi državne meje

Policisti na mejnem prehodu Obrežje so 10. 11. dopoldne na tovornem vozilu bosanskih registrskih oznak našli skritih pet državljanov Afganistana, ki so se skriti med tovorom in na podvozju vozila skušali izogniti mejni kontroli.

Pri Božakovem so metliški policisti v noči na 10. 11. med opravljanjem nalog varovanja državne meje izsledili in prijeli državljana Alžirije in državljana Maroka, ki sta nezakonito prestopila državno mejo.

V noči na 12. 11. so brežiški policisti v Čatežu ob Savi prijeli dva državljana Afganistana, ki sta nezakonito prestopila državno mejo.

Policisti Postaje mejne policije Dobova so med opravljanjem mejne kontrole v enem izmed vagonov, ki je iz Srbije prevažal pesne rezance, našli skritega državljana Mavretanije, ki se je skušal izogniti mejni kontroli.

Tujce so policisti po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.