Pijani vozniki, samo v soboto 12 na območju Nm

Pijani vozniki, samo v soboto 12 na območju Nm

-
1 483

Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so 16. 4. zvečer in ponoči preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil v Novem mestu in okolici. V nekaj urah so v Novem mestu, Straži in Vavti vasi odredili preizkus alkoholiziranosti 68 voznikom. Ugotovili so, da je kar 20% – 10 voznikov in dve voznici vozilo pod vplivom alkohola. Štirje vozniki osebnih avtomobilov in kolesar so imeli v litru izdihanega zraka med 0,30 in 0,46 miligrami alkohola (med 0,62 g/kg in 0,96 g/kg). Dve voznici, ki so ju ustavili v Novem mestu, sta imeli v litru izdihanega zraka 0,49 (1,02 g/kg) in 0,80 miligramov alkohola (1,66 g/kg). Ostalih pet voznikov je imelo v litru izdihanega zraka med 0,58 in 0,91 miligramov alkohola (med 1,20 g/kg in 1,89 g/kg).

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se z globo najmanj 1200 evrov kaznuje za prekršek voznik, ki ima več kot 1,10 gramov alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka . Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

TUDI V OSTALIH DNEH VIKENDA ŠTEVILNI VOZILI POD VPLIVOM ALKOHOLA

Policisti Policijske postaje Novo mesto so bili 16. 4. popoldan obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki je vijugal po vozišču, vozil preko robnikov in ogrožal pešce in ostale udeležence v prometu. Policisti so se takoj odzvali, voznika izsledili in ustavili. 32-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 1,09 miligramov alkohola (2,27 g/kg). Odvzeli so mu prostost, ga odpeljali v prostore za pridržanje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Brežiški policisti so 17. 4. popoldan med kontrolo prometa v kraju Bizeljsko zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus 43-letnemu vozniku osebnega avtomobila. Kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,68 miligramov alkohola (1,41 g/kg), so odpeljali v prostore za pridržanje.

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa Postaje prometne policije Novo mesto so 15. 4. v Novem mestu in okolici ustavili tri voznike osebnih avtomobilov, ki so vozili pod vplivom alkohola. V Novem mestu sta imela voznika osebnih avtomobilov v litru izdihanega zraka 0,56 miligramov alkohola (1,16 g/kg) in 0,87 miligramov (1,81 g/kg), kršitelj ki so ga ustavili pri Otočcu pa je imel v litru izdihanega zraka 1,04 miligramov alkohola (2,16 g/kg).

POVZROČITELJA NESREČ POD VPLIVOM ALKOHOLA

V Novem mestu se je 16. 4. v poznih večernih urah zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh voznikov osebnih vozil. Novomeški policisti so opravili ogled in ugotovili, da se je voznik osebnega avtomobila nepravilno vključeval v promet s parkirnega prostora in izsilil prednost vozniku. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,47 miligramov alkohola (0,98 g/kg). Izdali so mu plačilni nalog in o številnih kršitvah cestno prometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policiste Policijske postaje Novo mesto je 17. 4. popoldan oškodovanec obvestil, da je voznik osebnega avtomobila na parkirnem prostoru gostinskega lokala v okolici Novega mesta trčil v njegov avtomobil in pobegnil s kraja nesreče. Policisti so na podlagi opisa vozila 58-letnega voznika izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholizranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 0,55 miligramov alkohola (1,14 g/kg). Policisti bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Zakon o pravilih cestnega prometa za omenjene kršitve določa globo v višini 1520 evrov, vozniku se izreče tudi 16 kazenskih točk.

ŠTEVILO PIJANIH POVZROČITELJEV PROMETNIH NESREČ V PRVIH TREH MESECIH SKORAJ PODVOJENO

V prvih treh mesecih letošnjega leta so se varnostne razmere v prometu na območju Policijske uprave Novo mesto občutno poslabšale glede na primerljivo obdobje 2015. V prometnih nesrečah je umrlo pet ljudi, v enakem obdobju lanskega leta ni bilo smrtnih žrtev. Policisti so obravnavali 91 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, kar je skoraj za tretjino več kot v letu 2015. Za 38% se je povečalo število hudo telesno poškodovanih udeležencev prometnih nesreč, za 16% pa je bilo več lažje poškodovanih.

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da se je za 87% povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so vozili pod vplivom alkohola. Letos je prometne nesreče povzročilo 43 pijanih voznikov, v enakem obdobju lanskega leta pa 23.

Voznike ponovno pozivamo, da ravnajo odgovorno in se za volan odpravijo le trezni. Dosledno naj upoštevajo cestno prometne predpise, prilagodijo hitrost svoje vožnje, upoštevajo varnostno razdaljo in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Za varno udeležbo v cestnem prometu sta nujna previdnost in strpnost vseh udeležencev.

Na Policijski upravi Novo mesto bomo nadaljevali s prizadevanji za izboljšanje razmer na področju prometne varnosti.

ODVZEL PREDNOST KOLESARJU

15. 4. popoldan so bili novomeški policisti obveščeni o prometni nesreči v Regrči vasi. Ugotovili so, da je nesrečo povzročil voznik osebnega avtomobila, ki je v križišču odvzel prednost 56-letnemu kolesarju. Kolesar je padel in se lažje poškodoval.

PADEC MOTORISTA

17. 4. popoldan se e zgodila prometna nesreča v kraju Stara vas, kjer je 27-letni motorist s prednjim kolesom trčil v mačko, ki je stekla čez cesto in padel. Poškodovanega motorista so oskrbeli v bolnišnici.

ŠTIRIM KRŠITELJEM ZASEGLI VOZILA

V Novem mestu so policisti Postaje prometne policije Novo mesto 15. 4. dopoldan ustavili 48-letnega voznika osebnega avtomobila znamke Fiat. Med postopkom so ugotovili, da kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Kršitelju so avtomobil zasegli in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Sevniški policisti so popoldan v Sevnici zasegli osebni avtomobil Renault clio 24-letnemu vozniku, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Policistom je na vpogled izročil neveljavno vozniško dovoljenje, ki je na podlagi odločitve sodišča prenehalo veljati.

16. 4. so policisti med kontrolo prometa v okolici Novega mesta ustavili 41-letnega voznika osebnega avtomobila Renault clio. Kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu na podlagi določil Zakona o pravilih cestnega prometa avtomobil zasegli in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Pri kraju Grm na območju Trebnjega so novomeški prometniki zasegli osebni avtomobil Mercedes benz kršitelju, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. V zadnjih dveh letih je to že tretje vozilo, ki so ga zasegli 35-letnemu večkratnemu kršitelju cestno prometnih predpisov. Zaradi nedostojnega vedenja in neupoštevanja ukazov policistov so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.