Piti, piti, piti, ampak ne alkohol ;)

Piti, piti, piti, ampak ne alkohol ;)

-
2 346

Dobršen del Evrope je zajel vročinski val, kar pomeni, da se je ritem nekoliko upočasnil in da so prekomerne aktivnosti na prostem v največji vročini lahko nevarne. Prav tako je pomembno, da zaužijemo dovolj tekočine, ne alkohol in jemo t.i. lažjo hrano. Da smo v senci in da poskrbimo tudi za slabotne in za živali.

Po nižinah bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev. Takrat se izogibajte večjim naporom na prostem, uživajte lahko hrano in dovolj tekočine. Vročina bo najbolj neprijetna v mestih, znosnejša pa v gozdovih, višjih legah in ob vodi.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah do 9 in v gorah do 10. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. (arso)