Plaz zasul Slovence

Plaz zasul Slovence

-
0 270

Iz Avstrije poročajo o snežnih plazovih, ki so zasuli slovenske smučarje. Za 21-letnega Slovenca je bil plaz v Visokih Turah usoden. Reševalcem je sicer uspelo rešiti vse tri zasute smučarje. Medtem ko je bila bela gmota za 21-letnika usodna, pa sta dva utrpela poškodbe.

Kot poročajo avstrijski mediji je snežni plaz na Mölltalu zasul tri ljudi, 52-letnega moškega, njegovega 20-letnega sina in delno tudi 40-letno žensko, slednja naj bi bila sorodnica.

Tudi v Sloveniji je velika nevarnost proženja snežnih plazov.

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1400 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZNATNA, 2. stopnje. Ob sneženju je v zadnjih 48 urah v gorah zapadlo od 20 do okoli 100 cm snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, najmanj pa na Pohorju ter na skrajnem vzhodu Karavank. Meja sneženja je bila sprva tudi do okoli 1300 m nadmorske višine, v krajih z močnimi padavinami pa občutno nižje. Ob koncu padavin se je spustila pod 1000 m. Pihal je okrepljen jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti. Marsikje je snežilo na skorjasto ali pa tudi trdo podlago, zato so v snežni odeji šibke plasti.

SNEŽNE RAZMERE
Snežna odeja je mehka in rahla, predvsem nad okoli 1500 m slabo sprijeta. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostaveljene lege so močno spihane, ponekod do stare podlage. Nižje je sneg ob dežju kopnel in se razmočil, nato je snežilo na tako podlago, tako da se je novi sneg z njo dobro sprijel. (ARSO)