Po sneženju mraz

Po sneženju mraz

-
1 491

Za nami je še en dan sneženja in na marsikje na JV Slovenije je zdaj skupna snežna odeja visoka pol metra.

V soboto bo po večini oblačno, predvsem na jugu in vzhodu bo sprva občasno še rahlo snežilo. Na Primorskem in severovzhodu se bo čez dan delno zjasnilo. Še bo vetrovno. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, na Primorskem do 4, najvišje dnevne od -2 do 1, na Primorskem do 8 °C.

OPOZORILO
Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo ponekod presegali hitrost 100 km na uro.

OBETI
V nedeljo in ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod na jugu bo občasno naletaval sneg. Mrzlo in vetrovno bo, veter bo stopnjeval občutek mraza. Oba dneva bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. V torek bo večinoma oblačno. Veter bo oslabel, mraz pa bo vztrajal.

Velik del Evrope bo ob koncu februarja od severovzhoda preplavil zelo mrzel celinski zrak. Najhujši mraz bo pri nas predvidoma vztrajal od nedelje 25. 2. do četrtka 1. 3. 2018. Od nedelje do torka bo še precej vetrovno, zato bodo temperature v večjem delu Slovenije zjutraj okoli -10, čez dan pa okoli -5 °C. Zmrzovalo bo celo ob morju. Severovzhodni veter bo občutek mraza še stopnjeval.

V sredo in četrtek bo veter oslabel, kot kaže se bo tudi zjasnilo. Tako bo takrat predvidoma ob jutrih temperatura zraka v notranjosti med -15 in -20 °C, v mraziščih tudi okoli -25, na Goriškem in ob morju pa med -4 in -8 °C. Podobno mrzlo je bilo pri nas januarja 2017, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005.
Na animaciji je prikaz temperature zraka na višini približno 1500 m od petka 23. 2. do četrtka 1. 3. 2018. (ARSO)