Po suši obilno deževje in visoke vode

Po suši obilno deževje in visoke vode

-
0 219

Ne glede na nekaj dežnih kapelj v preteklosti, je bilo slednjih premalo in to že vse od konca prejšnjega leta. Tokrat pa lahko pričakujemo obilnejše padavine, s tem pa tudi naraščanje rek. Prve kaplje na JV Slovenije pričakujemo v večernih urah. Vendar glavnina padavin bo v noči iz četrtka na petek.

Slovenija bo do petka deležna pravega pomladnega deževja. V 48 urah bo v večjem delu Slovenije padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, v hribovitem svetu južne, zahodne in severne Slovenije pa od 100 do okoli 250 litrov na kvadratni meter. Prvomajski prazniki bodo precej sončni.

Pred nami niso nič kaj lepi dnevi, saj bo zapadla večja količina padavin. Na Agenciji za okolje (Arso) napovedujejo, da bo od srede do petka v večjem delu Slovenije padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, v hribovitem svetu južne, zahodne in severne Slovenije pa od 100 do okoli 250 litrov na kvadratni meter.

Meja sneženja bo večino časa nad 2000 metrov nad morjem, le v noči na petek se bo spuščala in krajevno bo lahko za krajši čas snežilo tudi do okoli 800 metrov nad morjem.

To seveda pomeni, da bodo v četrtek in v noči na petek v večjem delu Slovenije reke močneje naraščale. V četrtek so na izpostavljenih mestih mogoča razlivanja manjših rek in hudourniških vodotokov sprva v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod po državi, zlasti v hribovitih delih severne in severovzhodne Slovenije. Verjetni so tudi večkratni porasti vodotokov.

Naraščanje rek se bo nadaljevalo v noči na petek. ”Zlasti v porečjih Vipave, Save Bohinjke in srednje Save, Savinje, Dravinje in Kolpe so mogoča razlivanja rek predvidoma na običajnih območjih vsakoletnih poplav. Danes in v četrtek bo ob večerni plimi, med 21. in 23. uro, gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale,” so zapisali na Arsu.

Po suši obilno deževje in visoke vode
(ARSO)