Podvojeno število pijanih voznikov

Podvojeno število pijanih voznikov

-
0 151

V noči na 2. 4. se je zgodila prometna nesreča v okolici Krškega. Policisti so ugotovili, da je mladoletnik vozil osebni avtomobil, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v ograjo. Mladoletnik je imel v litru izdihanega zraka 0,68 miligramov alkohola (1,41 g/kg). Zaradi številnih kršitev bodo zoper mladoletnika na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Črnomaljski policisti so bili 2. 4. popoldan obveščeni o prometni nesreči na cesti med Ručetno vasjo in Semičem. Ugotovili so, da je 30-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal s ceste. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,43 miligramov alkohola (0,89 g/kg).

Policisti Policijske postaje Novo mesto so bili 2. 4. popoldan obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi vozil pod vplivom alkohola. Policisti so 47-letnega kršitelja izsledili v Prečni in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 0,50 miligramov alkohola (1.04 g/kg).

2. 4. zvečer so policisti med kontrolo prometa v Novem mestu ustavili 26-letnega voznika osebnega avtomobila Alfa romeo. Kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,80 miligramov alkohola (1,66 g/kg). Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V noči na 3. 4. so novomeški policisti med opravljanjem nalog v Novem mestu opazili voznika osebnega avtomobila, ki je z nevarno vožnjo ogrožal sebe in ostale udeležence v prometu. Policisti so 41-letnega kršitelja ustavili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imel 1,09 miligramov alkohola (2,27 g/kg). Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa Postaje prometne policije Novo mesto so 1. 4. popoldan preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil in ugotavljali ostale kršitve cestno prometnih predpisov. V Krmelju so odredili preizkus alkoholiziranosti mopedistu, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,74 miligramov alkohola (1,54 g/kg). V Boštanju so vozniku osebnega avtomobila izmerili 0,30 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka (0,62 g/kg). V okolici Bučke so kršitelju, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja zasegli avtomobil, v Krmelju pa moped mladoletniku, ki prav taki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja.

ŠTEVILO PIJANIH POVZROČITELJEV PROMETNIH NESREČ V PRVIH TREH MESECIH SKORAJ PODVOJENO

V prvih treh mesecih letošnjega leta so se varnostne razmere v prometu na območju Policijske uprave Novo mesto občutno poslabšale glede na primerljivo obdobje 2015. V prometnih nesrečah je umrlo pet ljudi, v enakem obdobju lanskega leta ni bilo smrtnih žrtev. Policisti so obravnavali 91 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, kar je skoraj za tretjino več kot v letu 2015. Za 38% se je povečalo število hudo telesno poškodovanih udeležencev prometnih nesreč, za 16% pa je bilo več lažje poškodovanih.

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da se je za 87% povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so vozili pod vplivom alkohola. Letos je prometne nesreče povzročilo 43 pijanih voznikov, v enakem obdobju lanskega leta pa 23.

Voznike ponovno pozivamo, da ravnajo odgovorno in se za volan odpravijo le trezni. Dosledno naj upoštevajo cestno prometne predpise, prilagodijo hitrost svoje vožnje, upoštevajo varnostno razdaljo in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Za varno udeležbo v cestnem prometu sta nujna previdnost in strpnost vseh udeležencev.

Na Policijski upravi Novo mesto bodo nadaljevali s prizadevanji za izboljšanje razmer na področju prometne varnosti.