Poletje je bilo na JV prizanesljivo

Poletje je bilo na JV prizanesljivo

-
0 65

Prvega septembra se je začela tudi meteorološka jesen. Za nami je poletje, ki je bilo zmerno. Ne prevroče in ne premokro. Zagotovo pa ni bilo povsod tako. Kar nekaj vremenskih ujm je prizadelo Slovenijo oz. določena območja in s tem povsem oklestilo letošnji pridelek na njivah, sadovnjakih in vinogradih. Za JV Slovenijo lahko rečemo, da smo jo še dobro odnesli, saj je bilo marsikje huje. In če pogledamo po naši okolici, vidimo, da pridelek lepo uspeva.

Tri poletne mesece si bomo zapomnili bomo po razmeroma hitri in pogosti menjavi sončnih in nestanovitnih, padavinskih obdobij, so o njem zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). “Ekstremne vročine ni bilo, temperature so se dvignile do največ 35 stopinj Celzija, pa še to le izjemoma in redkokje (na Goriškem). Poletnih krajevnih neurij je bilo ob takem tipu vremena po Sloveniji razmeroma precej. Predvsem so bili ob nevihtah dokaj pogosti močni nalivi in sunki vetra, ponekod pa je padala tudi toča,” so dodali.

Prvi dve tretjini junija sta minili v znamenju padavin, količina dežja je večinoma krepko presegla mesečno povprečje. V zadnji tretjini meseca smo dočakali prvi vročinski val, a le na Primorskem, drugje so temperature okoli 30 stopinj Celzija vztrajale le dva do tri dni. V juliju so se tako vroči dnevi menjavali s hladnejšimi, a se jih je kljub temu nabralo kar nekaj. Drugače pa je bilo avgusta, ki je precej skoparil z dnevi, ko se je živo srebro povzpelo nad 30 stopinj. V Ljubljani, na primer, so bili taki zgolj trije, in sicer 4., 15. in 29. 8., pravijo na Arsu.

Vmes smo imeli med 10. 8. in 12. 8. tudi dokaj hladno obdobje, ko so bile najvišje dnevne temperature le okoli 20 stopinj. V najhladnejšem jutru tega poletja (12. 8.) so temperature po Sloveniji večinoma padle pod 10 stopinj Celzija (Ljubljana 9,2, Babno polje 0,7 stopinj C),” še dodajajo.

Skratka, res vročih dni to poletje ni bilo veliko, sploh če ga primerjamo z lanskim. Od začetka junija so jih v Ljubljani našteli 19: štiri v juniju, 12 v juliju in tri v avgustu, a nikoli več kot pet zapored. “Najbolj vroče je bilo 11. julija, ko smo izmerili 33,7 stopinje Celzija, a o kakšnem izrazitem vročinskem valu v letošnjem poletju sploh ne moremo govoriti. Le na Primorskem je bil julij razmeroma vroč in suh,” ugotavljajo slovenski vremenoslovci.

Lani smo v enakem obdobju v Ljubljani kar devetkrat izmerili temperaturo nad 35 stopinj C, letos niti enkrat. Vročih dni, torej tistih nad 30 stopinj, pa je bilo več kot pol manj kot lani, ko smo jih zabeležili kar 43, dodajajo. A to je le ena plat medalje. 70-krat se je v teh treh mesecih temperatura v prestolnici povzpela nad 25 stopinj, medtem ko se je lani to zgodilo 68-krat. Povprečna temperatura obdobja (21,2 stopinje Celzija) pa tako tudi letos za stopinjo presega povprečje v letih 1981–2010. “Zanimivo je, da sta v prejšnjem stoletju le poletji 1994 in 1998 bili tako topli kot letošnje,” še pravijo vremenoslovci.