Policija o ponedeljkovih preiskavah, 35 osumljenih

Policija o ponedeljkovih preiskavah, 35 osumljenih

-
0 622

V ponedeljek  je okoli 100 policistov in kriminalistov na območjih PU Ljubljana, PU Koper in PU Kranj izvedlo preko 20 hišnih in osebnih preiskav. Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana Martin Rupnik je povedal, da policija zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril obravnava 35 osumljencev, ki so delovali v vsaj šestih bankah po Sloveniji.

Zneski kreditov so bili večinoma manjši, nekateri pa so segali tudi preko 100.000 evrov. “Gre za uslužbence banke za področje urejanja kreditov in ne za osebe, ki so v vodstvu bank,” je še pojasnil in pripomnil, da so policisti zato včeraj pridržali pet oseb. Za omenjeno kaznivo dejanje je sicer zagroženo do pet let zaporne kazni.

Njihov cilj pa je bilo zbiranje obvestil in dokazov ter tudi zasega protipravno pridobljene premoženjske koristi. Oganizirana kriminalna združba naj bi banke oškodovala tako, da so kreditno nesposobnim urejali kredite.

Trenutno je skupno osumljenih 35 oseb, gre za državljane Slovenije, ki so storili vsaj 31 korupcijskih kaznivih dejanj, so sporočili s PU Ljubljana. Pet oseb so pridržali, protipravno pridobljena premoženjska korist po trenutnih podatkih presega 850.000 evrov. Kriminalisti so preiskavo sicer začeli v začetku leta 2017 na podlagi prijave fizične osebe in oškodovane banke (NLB). (24ur.com)