Ponedeljek bo lep

Ponedeljek bo lep

-
6 325

Končuje se meteorološka pomlad, ki je bila vremensko pestra. Po dveh tednih spremenljivega vremena, s številnimi plohami in nevihtami, si marsikdo upravičeno želi daljšega obdobja suhega in stabilnega vremena. A ostali bomo pri željah. Tudi prihodnji teden bo vsak dan nekaj sonca, a povsem brez ploh in neviht še ne bo šlo.

Zvečer bodo plohe povsod ponehale. Ponoči se bo deloma zjasnilo. Nov teden bomo začeli s soncem, le v krajih ob alpsko-dinarski pregradi bo nekaj več oblačnosti. Ob sončnem vzhodu bo najbolj sveže v alpskih dolinah, kjer bodo termometri pokazali 7 st. C. Drugod po državi bo okoli 10, 11 st. C. Topleje, med 14 in 16 st. C, bo na Primorskem.

V nadaljevanju dneva nas čaka igra sonca in oblakov. Na nebu bo precej visoke oblačne koprene, ki bo za sončne žarke prepustna, predvsem nad hribi pa bo sredi dneva in popoldne nastajala tudi kopasta oblačnost, iz katere se bo predvsem na območju Julijskih Alp lahko razvilo nekaj ploh. Nevihte bodo manj verjetne.
Ob šibki burji bo najtopleje na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 27 st. C. Drugod po državi bo okoli 22, 23 st. C. Bolj sveže bo v alpskih dolinah, 19 st. C.

V gorah se bodo po delno jasnem začetku dneva kopičili kopasti oblaki, iz katerih bo predvsem na območju Julijskih Alp razvilo nekaj ploh, nad okoli 2300 metri tudi snežne. Pihal bo le šibak veter vzhodnih smeri.

V torek bodo glavno besedo na nebu imeli oblaki. Nastajale bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne, ko se jim bodo pridružile še nevihte. Podobno vreme s krajevnimi popoldanskimi plohami in nevihtami lahko pričakujemo tudi v sredo, povsem brez mokrih vložkov pa kaže, da ne bo šlo niti v četrtek in petek.  Vreme bi se lahko ustalilo šele ob koncu tedna, ko bodo tudi temperature bolj poletne. Več o tem pa v prihodnjih dneh. (Rok Nosan)