Ponekod lahko drsi

Ponekod lahko drsi

-
0 169

Čeprav padavin ni, pa je ponoči in zjutraj na nekaterih cestah nevarnost poledice. Gre predvsem za ceste ob vodi in skozi gozd. Že nekaj zadnjih dni je drselo, tako da vas opozarjamo na previdno vožnjo, odgovorne pa da vržejo kakšen ščepec soli po cestišču.

Ponoči se bo v notranjosti od vzhoda pooblačilo, tu in tam lahko pade kakšna kaplja dežja ali snežinka. Krajevno ni povsem izključena možnost poledice. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do -6, ob morju malo nad 0 stopinj C.

In še nekaj nasvetov policije:

PRIPOROČILA ZA VOŽNJO V ZIMSKIH RAZMERAH IN POZIMI:

hitrost vozila zmanjšajmo in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča,
povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami,
zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrs pogonskih koles in zanašanje vozila,
vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti,
posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno,
med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.