Ponekod se je nebo odprlo, padlo 450 l dežja

Ponekod se je nebo odprlo, padlo 450 l dežja

-
1 395

Vreme že drugo leto zapored konec aprila ne prizanaša. Po pozebi, se je zdaj ponekod nad Slovenijo nebo dobesedno odprlo. Na Bohinjskem in Bovškem je v zadnjih 48 urah padlo od 200 do 450 litrov dežja na kvadratni meter, drugod v hribovitem svetu pa od 80 do 200 litrov.  Zaradi velike količine dežja se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov, ki so zaprli prometnice. Gasilci imajo veliko dela s črpanjem vode, ki je zalila objekte, tako na Severnem Primorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem, v osrednjem delu Slovenije.

Snežna odeja na Kredarici se je v zadnjih dneh odebelila za meter in pol in sedaj presega 3 m.

Popoldne bodo padavine od zahoda ponehale, najkasneje v vzhodnih krajih. Delno se bo zjasnilo. Na severozahodu bo ostalo bolj oblačno, v zahodni in ponekod v severni Sloveniji se bodo občasno še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Zapihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 10, drugod od 12 do 18 stopinj C.

Jutri Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj ponekod še pretežno oblačno, v nekaterih nižinah pa lahko megleno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa šibak severovzhodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9, v Gornjesavski dolini okoli 0, najvišje dnevne od 12 do 16, na Primorskem do okoli 18 stopinj C.

Popolne zapore cest, plazovi in vdori vode:
– Regionalna cesta Bohinjska Bistrica – Bled, v Bohinjski Bistrici pri bencinskem servisu, zaradi vdora vode.
– Regionalna cesta Luče – Solčava, med Raduho in Robanovim Kotom, zaradi plazu.
– Regionalna cesta Črnivec – Gornji Grad pri Podlomu.
– Lokalni cesti Sava – Mošenik ter Jevnica – Senožeti.

Hidrologi (ARSO) so izdali novo opozorilo:

Sava Bohinjka in njeni pritoki ter Bohinjsko jezero poplavljajo na območjih pogostejših poplav. V prihodnjih urah bodo še postopno naraščali. Visoke vode Save bodo preko dneva odtekale preko osrednje Slovenije. Sava bo ponekod v srednjem toku, na območju Ljubljanskega polja in Zasavja, poplavljala.

Reka Savinja se razliva na izpostavljenih mestih ob strugi, prav tako se ponekod razlivajo njeni pritoki na širšem celjskem območju. Dopoldne bo Savinja še naraščala v srednjem in spodnjem toku ter se tudi v tem delu pričela razlivati predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

Reka Drava se bo popoldan pričela razlivati v svojem spodnjem toku, predvidoma med jezom Markovci in državno mejo. Reka Vipava se bo tekom dneva razlivala na območjih vsakoletnih poplav. Reka Ljubljanica se bo sredi dneva razlivala na običajnih območjih na Ljubljanskem barju.

Soča bo v naslednjih urah v spodnjem toku še nekoliko narasla. Reke v zgornjem Posočju bodo začele upadati. Tudi reke s povirji na območju Kamniško Savinjskih Alp bodo začele upadati.