POP TV razkril hrvaško prisluškovanje tujim novinarjem

POP TV razkril hrvaško prisluškovanje tujim novinarjem

-
0 867

Po razkritju POP TV o pritiskih hrvaških predstavnikov na poročanje omenjene televizije o delovanju hrvaške obveščevalne službe je premier Šarec sporočil, da je zaradi dogajanja zaskrbljen. Zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani in slovensko veleposlanico v Zagrebu. Šarec je danes sklical Svet za nacionalno varnost.

Hrvaška vlada prisluškuje tujim novinarjem

Že večer pred objavo imena in fotografije Davorja Franića, hrvaškega vodje akcije prisluškovanja v aferi “Aribtražni prisluhi”, smo v uredništvu dobili prvi klic, v katerem so nas “prosili” in nam “predlagali”, naj zgodbe ne objavimo. Lobist, ki nas je kontaktiral, se niti ni zavedal razsežnosti, prav tako ni poznal glavnega naročnika poskusa pritiska na slovenski neodvisni medij. Namero, da zgodbo objavimo, je vedel izjemno majhen krog ljudi, zgolj dva novinarja na POP TV, in Hrvaška je to lahko izvedela le s prikritimi obveščevalnimi metodami.

Preko posrednika poskušali pritiskati na POP TV

Včeraj smo z zvočnimi posnetki razkrili, da je hrvaška vlada angažirala Ivana Tolja, da bi pri enem od direktorjev, ki je v preteklosti sodeloval z našo hišo, dosegel, da ne objavimo, da je hrvaška obveščevalna služba prisluškovala Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik.

Tolj, član uprave in predstavnik lastnika več pomembnih hrvaških medijev, je klical iz Hrvaške v tujino. Poskušal je dobiti enega glavnih direktorjev globalne multinacionalke, ki deluje tudi na Balkanu. Slovenijo ta direktor dobro pozna, še bolj pa Hrvaško in v obeh državah je sodeloval s politiki na visokih položajih. Ko je Hrvat, ki ima tesne stike tako s premierjem Andrejem Plenkovićem kot s predsednico Kolindo Grabar Kitarović, končno dobil sogovornika, mu je hitro razkril: “Imam ponudbo naše vlade, hrvaške vlade. Imate še vpliv na POP TV-ju?” Direktor zaradi slabše angleščine na hrvaški strani dlje časa ni razumel, kaj ta želi. Hrvat mu je pojasnil, da POP TV pripravlja zgodbo o hrvaški obveščevalni službi, o Piranu, arbitraži in o Davorju Franiću. “Zato so me prosili, naj vas pokličem, če lahko pomagate … Če lahko pomagate, bi bilo to lahko zelo koristno, veste,” še med drugim poroča 24ur.com.

(foto: PRO PLUS)