Poraz slovenskih košarkarjev

Poraz slovenskih košarkarjev

-
0 88

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Stožicah izgubila kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev na SP 2019. Črna gora jo je premagala s 84:78. Ob polčasu je izid 39:46 za Črno goro.

Zmaga je bila nujna. Po šestih odigranih tekmah ima Slovenija zgolj dve zmagi, v nadaljevanju kvalifikacij od septembra letos do februarja naslednje leto pa jo čaka še šest tekem proti Turčiji, Latviji in Ukrajini.

Pred tem…

Po petih odigranih tekmah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvu 2019 sta reprezentanci Slovenije in Črne gore pri enakem izkupičku zmag in porazov (2-3). Na prvi medsebojni tekmi so do zmage prišli naši košarkarji, ki so v Podgorici zmagali z 12 točkami naskoka. Na tem srečanju so glavno breme v napadu nosili Prepelič (19 točk), Blažič (14) in Vidmar (13), ki na tekmi v Ljubljani ne bo mogel pomagati svojim soigralcem. 30-letni center je v četrtek uspešno prestal artroskopijo kolena. V primerjavi s tekmi v črnogorski prestolnici pa bo slovenska vrsta močnejša za Alekseja Nikolića, novinec na seznamu je tudi Mesiček, ki je na četrtkovem debiju v dresu članske reprezentance dosegel osem točk.

Črnogorska vrsta bo okrepljena predvsem pod samim obročem, saj ima selektor Zvezdan Mitrović na voljo še trojico Bjelica – Barović – Đurišić. Črnogorski igri poveljujeta Nikola Ivanović in naturalizirani Američan Derek Needham, ki je s povprečjem 10,3 točke najboljši strelec reprezentance. Na prvi medsebojni tekmi so Slovenci dobili skok (42:32), kar je bilo ključno za pomembno zmago v Podgorici.

Košarkarska zveza Slovenije je za tekmo s Črno goro pripravila poseben paket vstopnic, imenovan “Meet and Greet”, ki obiskovalcu omogoča posebno, nepozabno izkušnjo. Tekmo bodo namreč spremljali s sedežev ob igrišču, ki bodo v bližini klopi slovenske reprezentance, hkrati pa se bodo lahko po tekmi družili s člani #mojtim. Za ceno 200 evrov – na voljo je zgolj 25 vstopnic – bo ta obiskovalec na koncu prejel še spominsko majico.

Slovenci bodo v primeru zmage prvi del kvalifikacij zaključili na drugem mestu. Spored v drugem delu kvalifikacij bi bil v tem primeru sledeč: 14. septembra gostovanje pri B1, 17. septembra (na obletnico evropskega naslova) domača tekma proti B3, 29. novembra gostovanje pri B2, 2. decembra domača tekma proti B1, 22. februarja gostovanje pri B3 in 25. februarja domača tekma proti B2. V primeru tretjega mesta bi bilo zaporedje domačih in gostujočih tekem enako, tekmeci pa bi si sledili v zaporedju: B2, B1, B3, B2, B1, B3. V skupini B so se v drugi del uvrstile Turčija, Ukrajina in Latvija, ki imajo razmerje v zmagah 3-2. Odgovor o razvrstitvi bo padel v zadnjem kolu, v katerem Ukrajina gosti Latvijo, Turčija pa odpisano Švedsko.

Izjavi pred tekmo:

Rado Trifunović, selektor moške članske reprezentance:
“Črna gora ima v svojih vrstah tako kot Španija zelo visoke igralce na položaju centra. Ponovno se bomo morali boriti pod obema obročema za skok. Seveda želimo biti pri tem uspešnejši kot na zadnji tekmi. Pri Črnogorcih je potrebno izpostaviti organizatorja igre Dereka Needhama in Nikolo Ivanovića, ki sta izjemno nevarna za koš. Črnogorski reprezentanci so se v tretjem ciklu pridružili še trije izkušeni visoki igralci in sicer Milko Bjelica, Filip Barović in Nemanja Đurišić. Želimo, da imamo zopet glasno podporo s strani publike in seveda priti do želene zmage.”

Klemen Prepelič, kapetan slovenske reprezentance:
“Zmaga na nedeljski tekmi je nujna za nadaljevanje kvalifikacij. Na naših plečih je veliko breme. Verjamem, da lahko zdržimo pritisk in zabeležimo novo zmago. V primerjavi s prvo tekmo bomo močnejši za Alekseja Nikolića, a oslabljeni za Vidmarja. Črnogorcem so se priključili trije visoki in močni igralci. Naša prednost bo tudi domači teren in navijači. Ta generacija je že večkrat pokazala, da zna igrati in zmagovati pod pritiskom.”