Pošast z Balkana obsodili na 40 let

Pošast z Balkana obsodili na 40 let

-
0 234

V Splitu na Hrvaškem so danes na 40-letno zaporno kazen obsodili Dragana Paravinjo, ki je obtožen umora mladoletne Antonije Bilić (17) in poskusa posilstva. Sodba je pravnomočna.

Sodnik Damir Romac je Paravinji izrekel enotno kazen 40 let zapora, čeprav so za osbojenega zahtevali 35 let zapora. Sodnik je kazni združil, saj je bil Paravinja v bosanskem Sokolcu pravnomočno obsojen na dve leti in 10 mesecev zapora za posilstvo, ki ga je storil leta 2002. Na sodišču v Šibeniku pa so Paravinjo za poskus posilstva štoparke obsodili na štiri leta in pol.

Najbolj razvpit primer je bil zločin nad mlado Antonijo, ki so jo iskali vse od začetka junija 2011, njene posmrtne ostanke pa so našli šele novembra prihodnje leto. Paravinja je obtožen, da je Antonijo zadavil, ker dekle ni pristalo na spolni odnos. Njeno truplo so našli v nekem kamnolomu pri Josipdolu, blizu Karlovca.

Paravinjo so že leta 2007 prijeli slovenski policisti, na podlagi takratne srbske mednarodne tiralice. Varščino, 10.000 evrov, pa je takrat plačal belokranjski prevoznik. Srbija je Paravinjo iskala zaradi posilstva leta 2003, zaradi česar bi moral za štiri leta in pol v zapor, a je pred začetkom prestajanja kazni pobegnil.

V Sloveniji je nato na svobodi čakal na odločitev o izročitvi Srbiji, zaprosil pa je tudi za azil, kar pa mu je bilo zavrnjeno. Ko se je v začetku leta 2009 takratni pravosodni minister Aleš Zalar odločil za izročitev, je Paravinja pobegnil tudi iz Slovenije.