Povzročil nesrečo, bentil, odpeljal in napadel policista

Povzročil nesrečo, bentil, odpeljal in napadel policista

-
0 1281

Policisti PU Nm so minuli konec tedna obravnavali enajst tatvin in deset različnih vlomov, ki so se zgodili na območju Posavja, Dolenjske in Bele krajine. Zgodilo se je enajst prometnih nesreč z materialno škodo, šest z lahkimi telesnimi poškodbami ter ena s hudimi. Voznici in vozniki so na število policije 113 prijavili tudi sedem povoženj divjadi.

Poleg omenjenega so zaradi kršitev javnega reda in miru trinajstkrat posredovali na javnem kraju in šestkrat v zasebnem prostoru.

Poškodovani motoristi

V petek zgodaj popoldne je na cesti Novo mesto – Metlika domnevno zaradi neprimernega prehitevanja motorista prišlo do prometne nesreče, v kateri je bil slednje huje poškodovan. Po prvih ugotovitvah policistov je 57-letni voznik Suzukija iz Srbije peljal preveč po levi strani vozišča in trčil v nasproti vozeči avtomobil nemškega državljana. Poškodovanega so s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana, zaradi ogleda in odstranjevanja posledic nesreče pa je bila cesta zaprta dobri dve uri.

Uro pred tem pa je 34-letni motorist v Brežicah, domnevno zaradi neprilagojene hitrosti, pri zavijanju trčil v pred njim vozeči osebni avtomobil in se pri tem lažje poškodoval.

Povzročil nesrečo in odpeljal iz kraja

V noči iz petka na soboto je 26-letni voznik osebnega vozila domnevno zaradi neprilagojene hitrosti trčil v osebno vozilo, ki je stalo v koloni pred mejnim prehodom Metlika. Po trku je 26-letnik iz kraja odšel in so ga
policisti izsledili naknadno. Voznika in sopotnika iz trčenega vozila so z lažjimi poškodbami odpeljali v zdravstveni dom Metlika in sta bila po oskrbi odpuščena. Policisti so 26-letnika izsledili naknadno in napisali
plačilne nalog zaradi povzročene prometne nesreče, zapustitve kraja in vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja, kar naj bi bil tudi razlog, da po nesreči ni počakal na kraju.

Po prometni nesreči še preprečitev uradnega dejanja

V nedeljo, malo pred pol peto popoldne, je na številko policije 113 poklicala voznica iz Stranja pri Velikem Gabru na območju policijske postaje Trebnje. V avto, v katerem je imela hčerko, se je zaletel voznik,
nato pa na kraju, domnevno pod vplivom alkohola, bentil nad situacijo in se čez nekaj minut s kraja odpeljal, ne da bi ponudil svojih podatkov. Minuto ali dve zatem so policisti avto s tremi osebami opazili, a voznik znakov modre luči in sirene ni upošteval, ustavil se je šele, ko je pripeljal do domačega dvorišča. V postopku 61-letni voznik ni upošteval policistovih ukazov, ni hotel izročiti dokumentov in je hotel kraj zapustiti, zato je policist, ker drugače ni bilo mogoče, uporabil prisilna sredstva in ga je vklenil. Voznik je preizkus z alkotestom odklonil. Med postopkom, ko je na kraj prišlo še več policistov, se je začel razburjati še 74-letni sopotnik, ki prav tako ni upošteval ukazov, s kraja odšel nato pa še napadel policista, ki sta šla za njim, da bi ga ustavila, saj sta se med drugim zbala za njegovo življenje. Policista sta ga obvladala, nato  nepoškodovanega predala zdravstvenemu osebju. V primer so se vključili kriminalisti, o dogodku so obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in državnega tožilca.

61-letnemu povzročitelju prometne nesreče so napisali plačilne naloge zaradi povzročitve prometne nesreče, zapustitve kraja oziroma ker ni nudil podatkov drugi udeleženki, odklona preizkusa alkoholiziranosti in
neupoštevanja ukazov. 74-letnemu sopotniku so napisali plačilni nalog, ker ni upošteval ukazov, kriminalisti pa bodo zanj napisali kazensko ovadbo zaradi preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Vlomi

Iz sobote na nedeljo ponoči so neznanci izkoristili krajšo odsotnost lastnikov in vlomili v stanovanjsko hišo v Šentjanžu. Storilci so odnesli okrasni nakit in lastnikom naredili za nekaj sto evrov škode.

V nedeljo popoldan je lastnik hiše v Stari Gori pri Semiču ugotovil, da je v času dopoldanske odsotnosti nekdo na silo vstopil v njegovo hišo. Z ogledom so ugotovili, da mu manjka nekaj sto evrov gotovine. Popoldne so policiste klicali tudi v Birčno vas, kjer je bilo vlomljeno v hišo, ko so bili domači na morju. Po prvih ugotovitvah ogleda so z vlomom storilci naredili za nekaj 100 evrov škode.

V nedeljo zvečer so stanovalci nekaj po deseti uri v hiši zalotili 30-letnika, ki je vstopil nepovabljen. Zadržali so ga do prihoda policistov, ki so starega znanca pridržali, danes pa ga bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.