Pravoslavni verniki z božičem

Pravoslavni verniki z božičem

-
0 205

Pravoslavni kristjani po vsem svetu in tudi v Sloveniji 7. januarja praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva.
Praznik, ki ga v nekaterih pravoslavnih cerkvah zaradi uporabe julijanskega koledarja obeležujejo kasneje kot drugi kristjani, pričakajo s polnočnicami, slovesna bogoslužja pa potekajo tudi na božično jutro.

Na nocojšnji božični večer verniki poleg badnjaka, ki je znamenje novorojenega Jezusa, v domove ponavadi nesejo tudi slamo ter tako simbolično ustvarijo prostor, v kakršnem se je pred dvema tisočletjema rodil Jezus.

V nekaterih pravoslavnih cerkvah božič praznujejo pozneje kot ostali kristjani, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni.

Tudi Srbska pravoslavna cerkev, ki je prisotna v Sloveniji, božič obeležuje 7. januarja po gregorijanskem koledarju, istočasno pa praznujejo tudi v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič praznujejo na 25. december.

Pravoslávje spada med tri večje veje krščanstva. Od katolištva se je ločilo po vzhodnem razkolu leta 1054. Razširjeno je predvsem v Vzhodni Evropi in na Bližnjem vzhodu. Za pravoslavje je značilno, da nima enotnega poglavarja, kot je papež pri katolikih. Vsaka državna ali narodna Cerkev je avtokefalna (samostojna) in ima svojega patriarha, ki je njen poglavar.

Izraz pravoslavje ali ortodoksija (grško ορθοδοξία [orthodoksia]; iz besed ορθός [orthos] – pravi in δόξα [doksa] – slava) pomeni vse tiste, ki po lastnem prepričanju prav slavijo Boga. Pravoslavni kristjani opisujejo ostale kristjane, zlasti katolike, z besedo heterodoksija – tisti, ki drugače slavijo Boga.

Pravoslavje se deli na dve večji skupini Cerkva:
Prvo skupino imenujemo Vzhodne pravoslavne Cerkve (ali Pravoslavne Cerkve v ožjem pomenu besede).
Drugo skupino imenujemo Orientalske pravoslavne Cerkve ali Stare pravoslavne Cerkve. (wikipedija)