Prazniki, vreme in UV sevanje

Prazniki, vreme in UV sevanje

-
0 127

Pred nami so prazniki, nekaterih jih boste preživeli ob morju, drugi na polju, spet tretji na smučiščih, v gorah. Medtem ko je nekaj sončne svetlobe za naše telo koristno, pa je prevelika izpostavljenost zaradi negativnega učinka UV sevanja škodljiva.

Ultravijolični žarki so del elektromagnetnega sevanja, ki jih poleg vidne svetlobe in toplote oddaja Sonce. Valovno dolžino žarkov delimo na tri dele: UVA, ki povzročajo prehitro staranje kože, UVB, ki povzročajo opekline in UVC. Vidno svetlobo in toploto lahko zaznamo s čutili, medtem ko UV sevanja ne zaznamo.
Veliko vlogo pri količini UV sevanja na zemljo igra ozon, ki deluje kot filter. Vpije vso UVC sončno sevanje in velik del UVB sevanja. Površje Zemlje tako doseže 95% UVA sevanja in par odstotkov UVB sevanja. Tanjša ozonska plast za 1%, pomeni za 1,3% povečanje UV sevanja pri tleh.

In če gremo v hribe, je tam ozračje redkejše, kar pomeni, da je izpostavljenost UV žarkom večja. Na višini 2000 m je kar za 15% več UV sevanja kot ob morju. Snežna oddeja večino UV sevanja odbije in prejeta doza sevanja se podvoji, medtem ko pesek na plaži odbije 15%, trava pa večino UV sevanja absorbira, saj odbije le 3%. Ampak ob morju izpostavljenost UV žarkom vseeno ni majhna, saj tudi voda odbije 30% UV sevanja. Prav tako pa nismo popolnoma varni pred sončnimi žarki pod vodo, 40% UV sevanja je prisotnega tudi pol metra pod vodno gladino.(aw) UV sevanju smo izpostavljeni tudi v avtomobilih. Vetrobranska stekla so sicer narejena tako da večino UV sevanja odbijejo, ampak stranska stekla predvsem starejših vozi, so učinkovita pri blokiranju UVB žarkov, vendar pa skozi spustijo 75% UVA žarkov. Enako je tudi pri hišnih oknih.

Noč pa bo brez sončnega sevanja. Na Severu lahko še nastanejo padavine. Drugod bo pretežno oblačno. Praznični petek se bo začel v suhem a oblačnem vremenu. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najbolj sveže bo v severni polovici Slovenije. Temperature bodo okoli 6 stopinj, drugje bo od 9 do 14 stopinj, toliko bo ob morju.

Dopoldne bo še nekaj oblačnosti, čez dan pa se bo zjasnilo. Burja na Primorskem bo čez dan slabela. Ne bo prevroče, saj bodo temperature večinoma od 18 do 20, na Primorskem do 24, na Gorenjskem okoli 16 stopinj.

In nadaljevali bomo s soncem, spet se bo poletno ogrelo. V soboto bo okoli 27 st C. Podobno bo tudi v nedeljo, zapihal bo JZ veter. V ponedeljek bo delno jasno, v Julijcih lahko nastane kakšna ploha ali nevihta. Še bo pihal JZ veter. Čez dan bo okoli 23 st C. (Benja Režonja)