Pomlad in enakonočje

Pomlad in enakonočje

-
0 261

Z nedeljo se je začela še koledarska pomlad in enakonočje, ki je nastopilo ob 5.30 uri. To pomeni, da bosta dan in noč časovno izenačena, na kar bo svetlejši del dneva vedno daljši.

Enakonóčje (tudi ekvinókcij) je astronomski pojav v katerem ekvatorialna ravnina zaide čez sončevo središče, kar pomeni da sta dan in noč približno enako dolga po vsem svetu.

To se zgodi dvakrat letno, in sicer okoli 21. marca (na severni polobli pomladno enakonočje in začetek pomladi, obratno na južni polobli) ter okoli 23. septembra (na severni polobli jesensko enakonočje in začetek jeseni, obratno na južni polobli). To pomeni, Sonce nad obzorjem približno toliko časa kot pod obzorjem.

Beseda Enakonočje oz. Ekvinokcij izhaja iz latinščine: Aequus (enako), nox (noč). Dan in noč naj bi bila ta dan enako dolga.

Davna nekoč so ljudstva praznovala prihod pomladi, to je praznovanje novega življenja narave, ter novega upanja. Krščanstvo je to praznovanje preuredilo v Veliko noč (27. marca 2016), ki se praznuje prvo nedeljo po prvi pomladanski polni Luni. Prva pomladanska polna Luna pa nastopi v sredo, 23. marca 2016 ob 13:00 uri